Elmanın Faydaları
1- Elmanın verdiği enerji 100 gramda 54 kaloridir. Bu enerji yağdan değil, meyve şekeri ve organizma tarafından ağır olarak sindirilen şekerden gelmektedir. Kesinlikle her gün tüketilmesi şart olan bir meyvedir2- Günde bir elma yemek, sizi tüm hastalıklardan korur. İki elma yerseniz yürek ve damar hastalıklarından korunmuş olursunuz3-Diyetler için mükemmel bir seçenektir4-Çağın belalı hastalığı kanserden, kolesterole kadar birçok hastalığın gerek riskini azaltmada gerekse önlemede önemli rol üstleniyor 5-Öğle yemeğinden önce yendiğinde ya da kabuğuyla pişirildiğinde bağırsakları çalıştırır, yumuşatır, kabızlığı önler6-İçindeki petkin maddesi zararlı kolesterolü (LDL)'yi düşürürken, faydalı kolesterol (HDL) oranını yükseltir7-Dalağın kan yapmasını sağlar8-Bünyesindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir9-Nefesi rahatlatır. Yapılan bazı araştırmalar, elma yiyenlerin daha basit soluk aldığını göstermektedir 10-Gastritten kaynaklanan yanmaları hafifletir11-Elma kürü, gut, böbrek, mesane hastalıkları ve hemoroit tedavisinde de işe yarar. 12-Sabah aç karna yendiğinde kanı temizler ve toksinleri atmayı sağlar 13-Isırarak yenirse, dişleri temizler ve diş etlerini güçlendirir14-Uykudan önce yenirse rahatlatır ve basit uyumayı sağlar 15-Yeşil, hafif ekşi olanları mide bulantılarını önler 16-Düşük kalorili (50 kalori) olduğu için şişmanlığı önler, kan şekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu müspet bir şekilde etkiler. 17-Ortasına biraz marmelat ekleyip fırında pişirildiğinde, rejim yapanların tatlı yeme isteğini giderir 18- Isırarak yenirse dişleri temizler, diş etlerini güçlendirir 19-Enerji verir 20-Elma kalbi korur 21-Annelerin gebelikleri sırasında tükettikleri yiyeceklerden, çocukların astıma yakalanmasında koruyucu etkiye sahip tek gıda elmadır.Hamilelik sırasında annenin yediği elma, bebeği astımdan koruyor.22-Her gün bir elma yürek krizi riskini düşürür $ 23-Yüksek tansiyona karşı birebirdir 24-Eski Çin tıbbında elmanın ateş düşürücü olduğuna inanılır ve akciğerin ateşli hastalıklarında serinletici bir etkisi olduğu kabul edilirdi 25- İçerdiği elma asidinin zararlı bazı bağırsak bakterilerinin üretimini frenlediği düşünülüyor 26- İçinde bol C vitamini ve lifli proteinler bulunan elma, içerdiği flavinoidler sayesinde hücre ölümüne sebep olan serbest radikal adlı kimyasallarla savaşıyor. Bu süreçte, yürek ve damar hastalıklarına yol açan kötü kolesterol azalırken, vücudu koruyan iyi kolesterol yükselişe geçiyor 27- Elma, spor öncesinde tüketildiğinde enerji verir. Sonrasında tüketildiğinde … oranındaki su içeriğiyle organizmanın ihtiyacı olan suyu tamamlayarak toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Spor sırasında tüketildiğinde organizmaya çeşitli mineral ve vitaminler yükler 28-Günlük olarak tüketilecek 3 tane elmanın 2 ayda yaklaşık oranında kolesterolün düşmesine yardımcı olduğu 29-Artrit, tomatizmalar ve gut hastalıklarında çok yararlıdır 30-Karaciğer kanseri, kalın barsak kanseri ve göğüs kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir 31- Cilde parlaklık ve güzellik verir 32- Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir 33- Baş ağrısına iyi gelir 34- Uykusuzluğa iyi gelir 35- Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar 36- Elmanın faydalarından ilginç bir tanesi de içerdiği potasyum (100 g’da 120-200 mg) zenginliği ve az sodyumdan (100 g’da 10 mg’dan az) ötürü dinlendirici olmasıdır 37- Galler’de 2500 kişi üzerinde 5 yıl süreyle yapılan bir araştırmanın sonucu, daha önce yapılan bazı araştırmalara uyumlu olarak haftalık tüketilen elma sayısının soluk fonksiyonuna pozitif etkileri olduğunu göstermiştir. Yenen ortalama elma miktarı arttıkça sigara kullananlar da bile soluk alma kapasitesinde artış saptanmıştır. Bu tesir elmadaki antioksidanlardan kaynaklanmaktadır 38- Elmada suda eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini, bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir. en çok kabuğunda ve kabuğun derhal altında yoğun olarak bulunur. Bu nedenle iyi yıkanmış elmanın kabuğuyla tüketilmesi en doğrusudur 39- Elmanın içerdiği diğer vitaminler ise B1, B2, PP, B5, B9, Provitamin A (karoten) ve E vitaminidir 40-Beyin hastalıkları konusunda koruyucudur
|