Ekşi Maya Nasıl Yapılır ?
Ekşi Maya Nasıl Yapılır ? | Püf Noktaları | Evde Maya Yapımı Ekmek yapılması için lüzumlu malzemeler bir kaba konur. Maya, un, tuz ve ılık su.. Bu malzemeler yoğurulur, mayalanması için üzeri örtülerek dinlendirilir. Bu arada mayalanıp kabaran hamurdan bir avuç alınır ve kavanoza ağzını kapatıp, dolaba konur. Kavanozun ağzına bulaşmamalı ki ağız kısmındaki küflenmesin. Bu şekilde bekletilir. Bir daha ki ekmek yapımında maya yerine (kavanoza koyduğumuz ekşimiş ve iyice mayalanmış hamur) maya yerine ekmek malzemelerimiz içine konur. Ayrıca maya konmaz. Buna ekşi maya denir. Kaptaki diğer malzemeyle de şekil verilerek doğru fırına. Dışarıda yapılan ekmek şeklini vermek istiyorsak bıçakla çizk atarız. Her yoğurduğumuz hamurdan alıp dolaba koyarsak, ekşi mayayla ekmek yapmış oluruz. (Bunu Balıklıova'da gördüm)
|