Künefe Peyniri Yapımı
Kış geldi. Dışarısı soğuk. Canım künefe istedi. Peynir yok. Künefe peyniri yapmak lazım. Sütcüden alınıp, bir iki gün bekletilerek ekşiyen süt 35 dereceye kadar ısıtılır. Evde yapacağınız veya ticari olarak alacağınız şirden mayası ile mayalanır. Mayalanan sütün pıhtılaşması için bir saat gibi beklenir. Pıhtılaşma olduktan sonra,1- 1,5 cm kenarlı küp olacak şekilde pıhtı süt, enine boyuna kesilir. Bir çırpma teli yardımıyla, nohuttan az küçük olacak şekile kadar karıştırılır ve suyunu salması için 20-30 dakika beklenir. Bu suyun yaklaşık % 30 kadarı alınır ve peynir telemesi çok hafif alevli ateşte 36-38 dereceye kadar ısıtılır. Isıtma sonrası suyu süzülür ve ağırlığının 2 katı kadar bir ağırlık altında baskıya alınır. Baskı sonra, bir beze sarılarak bir gün bekletilir. Bu bekletme sırasında peynir PH 5.2'ye kadar düşer. Artık bununla künefe yapabilirsiniz. Pek çok sünmez. Bu durumda işlemi devam ettirmek gerek. Bu peyniri bir süzgeç içerisinde 75-80 derecelik sıcak su içerisine daldırıp, karıştırılarak erimesi sağlanır. Eritme işlemi çok çabuk yapılmalı 2 dakikayı aşmamalıdır. Eriyen peynir yine kalıplara alınarak suyunu süzmesi sağlanır. Bu şekilde kadayıfa konulursa daha çok süner. Pizzalarınızda da kullanın. Nefis pizzanız olacak.
|