![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Her ne kadar iyi ve taze kahve ilk şart olsa da, bazı küçük detaylara dikkat ederek kahvenin lezzetine lezzet katabilirsiniz...
Kahve tercihi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu nedenle, damak zevkinize müsait kahveyi küçük denemeler yaparak kendiniz bulabilirsiniz. Değişik kahveler ve demleme metodlarını deneyerek, değişik tatlara ulaşabilirsiniz KAHVE DEMLEMENİN TEMELLERİ İyi ve taze kahve çekirdeği almak doğal ki ilk şart. Kahve çekirdekleri, demleme işleminden derhal önce öğütülün. Ekipmanınızı en müsait öğütme derecesine (kalın-ince) ayarladığınızdan emin olmalısınız. Eğer çok ince öğütürseniz, kahvede acılaşma meydana gelir ve filtreler tıkanabilir. Kahvenizin tadının her vakit taze ve lezzetli olmasını istiyorsanız, ekipmanınızın temizliği çok önemli. O yüzden pak bir kahve demleyicisi kullanın. Ekipmanınızda yağ ve reçine atıkları kalmışsa kahvenin tadında acılaşma meydana gelebilir. Kahvenin % 98inin su olduğunu göz önünde bulundurarak, en iyi tada ulaşabilmek için mutlaka filtre edilmiş su veya şişe suyu kullanın. 6 oz (190 ml) su için 5gr. öğütülmüş kahve kullanın. Koyu veya hafif bir kahve demleyebilmek için suyun oranıyla değilde kahvenin oranıyla oynayın. Sizin damak zevkinize müsait olan lezzeti tecrübe yanılma yöntemiyle elde edebilirsiniz. Kahveyi tazeyken için. Demleme işleminden derhal sonra kahveyi ısı geçirmez bir pota veya termosa da koyabilirsiniz. Demlenmiş kahveyi ısıtıcı üzerinde tutmayın ve asla yine ısıtarak içilmeyin. DEMLEME İŞLEMİNDE KALİTEYİ BELİRLEYEN ÖNEMLİ ETKENLER: Kahve çekirdeğinin tazeliği, öğütme işleminin derecesi ve suyun kalitesidir. Bu üç önemli noktaya dikkat ederek iyi bir kahve yapabilirsiniz. Değişik kahve yapma tekniklerini ve demleme metodlarını denemelisiniz ve değişik kahvelerden tatmalısınız. TAZE KAHVE ALDINIZ PEKİ SONRASI? Aldığınız kahveyi nasıl saklamalısınız? Hava, nem ve ışık taze kahvenin en büyük düşmanlarıdır. Bundan dolayı taze kahve çekirdeklerini her vakit ışık ve hava geçirmeyen kaplarda, dolap ve tezgah içinde, serin ve kuru ortamlarda saklamalısınız. Kahve çekirdeklerini veya öğütülmüş kahveyi buzdolabında ve derin dondurucularda asla saklamayın. Kahve yaşayan bir organizma olduğundan, buzdolabında saklandığında nem ile beraber çekirdekler arası etkileşim başlar ve gerçek aromasını, lezzetini kaybeder. En iyi sonucu elde etmek için taze kahve çekirdeklerini iki hafta içinde tüketmelisiniz. Maksimum lezzete ulaşmak için de kahve çekirdeklerini demlemeden derhal önce öğütmelisiniz. |