![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Kivi'nin gıda değerini biliyor musunuz?
Kivi meyvesinin umumi olarak dört şekilde değerlendirilmektedir. Bunlar; dondurulma, konserveleme, suyunu çıkarma, meyve suyu exstraksiyonu ve taze olarak tüketilmedir. Buların yanında gıda sanayiinde, pasta, tatlı ve içki yapımında da kullanılmaktadır. Kivi meyve bileşimimdeki en önemli ve dikkat çekici unsur: C vitamini içeriğidir. C vitamini, kivi meyvesine değer katan ve aranan bir meyve olmasını sağlayan etmenlerin başında gelmektedir. Meyveye göre değişmekle birlikte, kivi meyvesinin 100 gramında ortalama 100–400mg C vitamini bulunur. Meyvede bulunan C vitamini oranı, cevre koşullarına gelişme ve olgunlaşma durumuna, hatta meyvenin bitkide bulunduğu yere göre değişmektedir. Kivi meyvesinin gıda değeri yanında hekimlikte kullanımı da söz konusudur. Çin‘de yapılan analizlerde, meyve suyunda bulunan bazı maddelerin kansere sebep olan faktörleri önlediği ortaya çıkmıştır. Yine bazı tıbbi içeceklerle beraber alındığında astım hastalığında, soluk açıcı ve öksürük kesici olarak kullanıldığı belirtilmektedir. |