Forumbulteni.Com     forum  

Geri Git   Forumbulteni.Com > >
Yardım Topluluk Ajanda Bugünki Mesajlar Ara

Cevapla
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 11.Nisan.2019, 20:54
Merve Merve isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Moderator
 
Üyelik tarihi: 14.Ocak.2019
Mesajlar: 303
Standart Fas FOod Yemeden Önce bakmalısınız

BEn acaip severim bilirdim kötü eylerden yapıldıklarını ama bu kadarınıda tahmin edmezdim (ama ne olursa olsun yinede vazgeçilmez bir tadı var )
Biraz iğrenç gelebilir ama ben kesinlikle doğru
olduğuna inanıyorum...

Fast Food'un kanlı mutfağı

Size 'hoş geldiniz' diyor nazikçe, hangi menüyü
istediğinizi soruyor,

arkasındaki duvarda, ayın en

iyi elemanları tabelası var, menünüzü söylüyorsunuz,
içeri sesleniyor

"Hakan

bey bir big menü",

"Tatlı da ister misiniz?" sorusuna "hayır"
diyorsunuz, ödemenizi

yapıyorsunuz, fişinizi elinize

veriyor, bir dakika sonra ise susamlı hamburger
ekmeğinin arasında

marul

ve turşunun altında

kocaman köfteyle, altın renkli patateslerin yan yana
durduğu tepsiyi el

çabukluğuyla önünüze

koyuyor. Patatesler uzun, ince ve asla evde
yaptıklarınıza benzemeyen

bir

lezzette. Kocaman karton

bardakta ise buzlu kola. Tepsiyi kaptığınız gibi
ferah ve iç açıcı

mekanda

Nike ve Levi's

tişörtleri giyen gençler ile çocuklarına oyuncaklı
çocuk menüsünü

yedirmeye

çalışan anneler

arasında bulabildiğiniz boş bir masaya
oturuyorsunuz. İlk iş olarak

ketçap

ve mayonezinizi açıyor,

bir patates alıyor ve ketçaba batırıyorsunuz. Çok
iştah açıcı değil mi?

Peki o altın sarısı

patates kızartmalarının sırrı nedir? Ya da hamburger köftelerinin.???

Şimdi size patatesin sırrını ve köftenin lezzetini
anlatan bir kitaptan

söz

edeceğiz.

Amerikalı araştırmacı-gazeteci Erik Schlosser
yazdığı, "Hamburger

Cumhuriyeti" kitabına "O

yediklerinizin, yediğinizi sandığınız şeyler
olduğunu mu sanıyorsunuz?"

sorusuyla başlıyor. Bu

konuda daha çok Amerikan karşıtı çevrelerin dile
getirdiği birçok

şehir

efsanesi duymuşsunuzdur.

Schlosser'in araştırmalarına dayanarak yazdıkları
şehir efsanelerini

sollar

cinsten. Fast food

restoranlarının mutfağına buyurun!..

Et aromalı patates kızartması McDonald's patates kızartmalarının

tadının

eskiden herkes tarafından

methedildiğini söyleyen Schlosser, sırrının
kızartmanın pişirme

yağında

olduğunu söylüyor.

1990'lara kadar McDonald's ve fast foodlarda
patatesler; yüzde 7 pamuk

yağı, yüzde 93 sığır

donyağından oluşan karışımda kızartılıyordu. Yapılan itirazlar üzerine

90'larda saf bitkisel yağa

geçildi. Ama bu geçiş şirketi donyağı kullanmadan
hafif et aromasına

sahip

patates kızartmaları

yapmak gibi büyük bir zorlukla karşı karşıya
bıraktı. Ve bu sorunu

aroma

endüstrisinin sayesinde

çözdü.

Yazara göre işin sırrı da burada zaten. Fast
foodlarda satılan

yiyecekler

hep dondurulmuş ve

yiyecekleri dondurma lezzetlerinin neredeyse tamamen kaybolmasına sebep

oluyor. Kaybolan lezzetler

ise "doğal aroma"larla sağlanıyor.

Yazar; "Dondurulmuş yemeğinizin tadının
belirlenmesinde kullanılan temel

bilimsel

yöntem, tıraş kreminizin kokusu üretilirken
kullanılandan farklı

değil."

diyor.

Yamyam sığırlar Dev fast food sektörünün et
ihtiyacını karşılamak için

de dev sığır çiftlikleri

gerekiyor. Sığırların yetiştirildiği çiftlikleri,
mezbahaları gezen

yazara

bırakıyoruz sözü:

"ABD'deki sığırların yüzde 75'i düzenli olarak,
koyun ve sığır

ölülerinin

artıklarından üretilen

yemlerle besleniyordu. Tahıl fiyatlarının artması
çiftçileri daha ucuz

sığır yemlerine özellikle de

yüksek protein içeren yemlere yönlendirdi.
Sığırlara her yıl hayvan

barınaklarından milyonlarcası

satın alınan kedi ve köpek ölüleri de yediriliyordu.
1997'den sonra

gıda

ve

ilaç dairesi (FDA)

Biritanya'da çılgın dana hastalığının çıkmasından
sonra bunu yasakladı.

Ama var FDA düzenlemeleri at, domuz ve kümes hayvanlarının da sığır

ölüleriyle beslenmelerine

izin veriyor. Sığır yemlerine sığır kanı
karıştırılıyor.

Tavuk çiftliklerinin atıkları, örneğin pisliği
emmesi için yere yayılan

talaş ve gazete kağıtları

da sığırlara yediriliyor." Sonuçta ise bunların
etini yiyen sağlıksız

ve

obez nesiller oluşuyor.

Yazar 2000 yılından itibaren fast food sektörünün gerilediğini, son bir

yılda müşterilerinin

hiç artmadığını söylüyor. Istikbal nesillerin 40 yıl
içinde 400 bin

yıllık

yemek alışkanlıklarını

altüst eden fast food kültürü üzerine araştırmalar
yaptıkça dehşete

kapılacaklar, diyor.

Bu iş istikbal nesillere kalmayacak gibi gözüküyor.



Zira Metis Yayınları'ndan çıkan kitap birçok dile
çevrildi ve

yayınlandığı

ülkelerde geniş yankı

uyandırdı.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
bakmalısınız, fas, food, yemeden, önce


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Açık

Forum Jump


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:26.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.36 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.
ankara escort ankara escort ankara escort çankaya escort ankara otele gelen escort eryaman escort eryaman escort ankara escort eryaman escort kızılay escort escort ankara çankaya escort kızılay escort ankara eskort Antalya Seo tesbih
escort bayan mersin escort alanya eskort