![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Kış yiyeceklerini nasıl saklamalı?
Yiyeceklerin saklanma koşulları sağlığınızı doğrudan etkiliyor Kış yiyeceklerinin hazırlanması ve korunması konusunda bazı noktalara büyük özen göstermek gerekiyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı uzmanları tarhananın güneş altında kurutulması başta B2 vitamini (riboflavin) olmak üzere bir çok gıda öğesinin kaybına sebep olur. Bu nedenle tarhananın güneş altında değil gölgede veya üzerinde ince bir örtü ile kurutulması gerekmektedir diyor. REÇEL YAPARKEN Reçel yapılacak meyvelerin ezik ve çürük olmaması, müsait miktarda şeker kullanılması, saklanırken köpürme ve kristalleşmenin olmaması gerekiyor. Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan pak kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalı. Besinler cam kaplarda saklanmalı. SEBZELERİ DONDURURKEN Dondurulacak sebze ve meyveler, mevsimine göre seçilmeli, kaliteli olmalı, pak soğuk suyla iyice yıkanmalı, aynı boyutta olanlar seçilmeli ve kullanılacak malzemeler pak olmalı. Bu arada sebzeler dondurulmadan önce kaynar suda 3-4 dakika haşlamalı ve soğutulduktan sonra bekletmeden bir seferde tüketilecek miktarlarda paketlenip dondurulmalı. Besinler, dondurucudan çıkarıldıktan sonra oda sıcaklığında veya su içinde çözdürülmemeli, bu işlem sadece buzdolabının alt bölmelerinde yapılmalı |