![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
05.10.2005İftara ne pişireyim?
Zeytinyağlı Domates Dolması Hazırlanışı: Önce kuru soğanı incecik kıyıp, 1 aş kaşığı zeytinyağıyla orta ateşte sarartın ve ocaktan alın. Üzerine 10 dakika kadar ılık suda beklettiğiniz ve süzdüğünüz pirinci ekleyin. Tuz, kesme şeker, kalan zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve yıkayıp, saplarını ayıkladığınız kuş üzümlerini de karıştırın. Dolma harcınız hazır. Domateslerin katı olmasına dikkat edin. İyice yıkayıp, üstten kapaklarını kesin. İçini oyup, suyunu akıtın. Dolma harcını domateslere paylaştırıp, dolmaları tencereye dizin. Domates kapaklarını kapatıp, 2 su bardağı sıcak su koyun. Kısık ateşte 30 dakika tencerenin kapağını açmadan pişirin. Dolmanın parlak olmasını istiyorsanız kapağı kapalı soğutun. Malzemeler : (25 dakika) 12 tane orta boy domates 1 su bardağı pirinç 4 tane kuru soğan 2 tane kesme şeker 1 çay kaşığı un 2 aş kaşığı kuş üzümü 2 aş kaşığı kıyılmış dereotu 1 çay bardağı zeytinyağı Anneannemin Elbasanı Hazırlanışı: Bir tencerede et, tereyağı ve ince kıyılmış kuru soğanı hafifçe kavurun. 2 çay bardağı su ekleyerek, orta ateşte pişirin. Ocağın altını kapatıp, suyunu süzün. Etleri kemiklerinden ayırın ve bir tepsiye dizin. Üzerine karabiber ve kırmızı biber serpin. Ayrı bir kapta yoğurtla yumurtaları çırpın, unu katın ve iyice karıştırın. Yemeğin et suyundan da ekleyerek boz kıvamına getirin. Tepsiye dizilen etlerin üzerine bu sosu yayın. Orta hararetli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Etler fırında pişerken sebze sotesini hazırlayın. Kabakların ve havuçların kabuklarını kazıyın. Yıkayıp, süzdürün. Yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Teflon bir tavada önce havuçları, sonra kabakları tereyağında soteleyin. Fırından aldığınız elbasan tavanın üzerine koyarak servis yapın. Malzemeler : (75 dakika) 1 kg kuzu kol (iri parçalanmış) 1 çay kaşığı pul biber 2 tane kuru soğan 1 aş kaşığı tereyağı 1 çay kaşığı tuz, karabiber Sebze sotesi için; 2 tane kabak 2 tane havuç 1 çay kaşığı tereyağı Sosu için; 2 tane yumurta 1 su bardağı un 1 su bardağı yoğurt 1 çay bardağı et suyu 1 çay kaşığı tuz Fış Fış Tatlısı Hazırlanışı: Önce tatlının şerbetini hazırlayın. Toz şeker ve suyu kaynatın. Su kıvam kazanınca limon suyunu ekleyip, ateşten alın. Sonra tatlının hamurunu hazırlamaya geçin. Yumurtayı ve yoğurdu büyük bir kasede çırpın. Sıvıyağ ve karbonat katın. Yoğurarak yavaş yavaş un ekleyin. Boza kıvamından biraz daha koyu çok yumuşak bir hamur oluşturun. Yarım saat kadar dinlendirin. Sıvıyağı kızdırın. İster hamur torbasıyla isterse avucunuza alıp, baş parmağınızla işaret parmağınız arasından sıkarak lokmaları yapın ve kızgın yağa atın. Önlü arkalı kızartıp soğumuş olan şerbete bırakın. Ilık ılık servis yapın. Malzemeler : 2 tane yumurta 1 kase yoğurt 2 aş kaşığı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı karbonat Alabildiği kadar un Şerbeti için; 3 su bardağı toz şeker 3 su bardağı su 4-5 damla limon suyu Kızartmak için; Sıvıyağ |