![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Malzemeler:
1/2 kilogram kadayıf 100 gram margarin 300 gram şeker 3 tane yufka 150 gram koz içi 2 çay kaşığı limon suyu Hazırlanışı: Kadayıfları elinizle tel tel yapıp hafif yağlanmış bir fırın tesisinde çok hafif kızartın. Bir tencerede şekeri 2 bardak suyla şerbet haline getirin. 2 çay kaşığı limon suyu ek edin. Cevizleri ayıklayıp robotta çekin. Yufkaları ikiye kesin. Herparçanın kenarına bir miktar kadayıf yayın, üstüne koz içi serpin. Rulo halinde kıvırıp ve kendi etrafında döndürerek bolca yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Şerbetini döktükten 1 saat sonra servis yapın. EV BAKLAVASI Malzemeler: 1 kilogram un 3 tane yumurta 1 aş kaşığı yoğurt 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tane limonun suyu 250 gram tereyağı 1/2 litre süt 100 gram koz içi tuz 1 kilogram toz şeker 250 gram Güneş nişasta Hazırlanışı: Un, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, limon suyu, süt ve bir tutam tuzu derin bir kabın içinde yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde 24 parça koparın. 12 tane parçayı nişasta unu ve oklava yardımı ile tepsi büyüklüğünde açın ve yağlanmış bir tepsiye üst üste dizin. Cevizi kıyın. 12 tane yufkayı açtıktan sonra üzerine cevizi dökün. 12 tane yufka daha açıp cevizin üzerine kapatın. 250 gr. tereyağını eritip yufkaların üzerine dökün. 150 radde fırında 30 dakika pişirin. 1 kg. şeker ile 1.5 lt. suyu kaynatın ve baklava soğuduktan sonra sıcak şerbeti üzerine dökün. ŞEKERPARE Malzemeler: 500 gram un 250 gram margarin 3/4 su bardağı pudra şekeri 1 paket vanilya 1/2 limon kabuğu rendesi 3 tane yumurta 1 paket kabartma tozu 50 gram fındık 1/4 limon suyu 3 su bardağı toz şeker Hazırlanışı: Oda ısısındaki margarini ve pudra şekerini geniş bir cam kasenin içinde, yağ ak bir renk alıncaya kadar karıştırın. Yağı karıştırırken, diğer yandan yumurtaları birer birer yağlı karışıma yedirin. Daha sonra un, vanilya, limon kabuğu rendesi ve kabartma tozunu ekleyin. Hepsini yoğurarak hamur haline getirin. Hazırladığınız hamuru 30 dakika buzdolabında bekletin. Fırın tepsisini yağlayın. Dinlendirdiğiniz hamurdan koz büyüklüğünde parçalar koparın ve her birini avucunuzun içinde yuvarlayarak üzerine hafifçe bastırın ve yağladığınız tepsiye dizin. Hamurların ortalarına birer fındık yerleştirin. Önceden 180 radde ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. 3 su bardağı toz şeker ile 3 su bardağı suyu şurup kıvamını alana kadar kaynatın. Kaynayan şuruba limon suyunu katıp ateşten alın. Hafifçe pembeleşmiş şekerpareleri fırından çıkarın ve 10 dakika soğumaya bırakın. Dinlenen hamurların üzerine sıcak şurubu dökün. Soğuduktan sona servis yapın. SAKIZLI FIRIN SÜTLAÇ Malzemeler: 1 kg. süt 100 gr. pirinç 225 gr. toz şeker 1 aş kaşığı mısır nişastası 2 tane yumurta sarısı 1 paket vanilya 1/2 çay kaşığı damla sakızı Hazırlanışı: Pirinci iyice yıkayıp 1,5 su bardağı ile ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra süt, şeker ve damla sakızını ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Nişastayı, yumurta sarıları ve bir çay bardağı su ile ezin. Kaşık kaşık sıcak süt alarak nişastalı karışıma yedirin. Nişastalı karışımı kaynamakta olan süte katın ve 2 dakika pişirip ateşten alın. Daha sonra vanilyayı ekleyin. Sütlacı fırınlamak için porsiyonluk kaplara veya bir büyük kaba yukarıdan dökerek boşaltabilirsiniz. Sütlacı fırınlamadan önce biraz soğutup kaymak tutması için bekletin. Fırının ızgarasını ısıtın. Sütlaç kabını, içi sıcak su dolu biraz daha büyük bir kap veya fırın tepsisine oturtun. Böylece fırının sıcaklığı ile sütlacın çok katılaşmasını engellemiş olursunuz. Sütlacın üzeri karamel rengi alana kadar fırında pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın. KAZANDİBİ Malzemeler: 8 aş kaşığı pirinç unu 1 tane tavuk göğüs eti (kemiksiz) 250 gram toz şeker 1 litre süt Hazırlanışı: Tavuk göğsünü iyice haşlayın. Soğumaya bırakın ve didikleyin. Parçaları mikserde püre haline gelene kadar çekin. Şeker ve pirinç ununu bir tencereye koyun. Azar azar süt ek edin ve yumurta çırpma teli ile sürekli karıştırın. Orta ateşte karıştırarak kaynatın. Tavuk püresini katın ve 20 dakika pişirin. Karışım koyulaşınca orta boy yuvarlak bir tepsiye dökün ve ateşin üzerinde çevirerek altını yakın. Tepsiyi iyice soğumaya bırakın. Keskin bir bıçağı soğuk suya batırıp kenarları düz keserek kazandibine dikdörtgen şekli verin. Spatulayı soğuk suya batırın. Kazandibini tepsiden kazıyarak alın, ikiye katlayın ve servis yapın. KALBURA BASMA TATLISI Malzemeler: 375 gram un 1 çay kaşığı tozşeker 1 tatlı kaşığı toz maya 2 kahve fincanı nişasta 200 gram tereyağı 2 tane yumurta 1/2 kilogram şeker 1 tane limon suyu 50 gram şam fıstığı tuz Hazırlanışı: 2 kahve fincanı suda, maya ve 1 çay kaşığı şekeri karıştırıp ezin. Karıştırma kabına un, 150 gr. yağ, nişasta, tuz ve sulu mayayı koyup yoğurun. Yarım saat serin bir yerde dinlenmeye bırakın. Hamuru koz büyüklüğünde parçalara bölün, avucunuzda yuvarlayın. Kalbur veya rende üzerine teker teker koyup, hafifçe bastırarak yassıltıp üzerine şekil verin, bir tur kıvırarak sarın. Eğer hamur elinize yapışırsa 10 dakika buzdolabında bekletin. Kalan yağla tepsiyi yağlayın ve birer santim arayla tatlıları dizin. Yumurtaların sarısını beyazını ayırın. Sarılarını çırparak bir fırça yardımıyla tatlıların üstüne sürün. Önceden ısıttığınız 200 radde fırında kızarana kadar pişirin. Derince bir tencerede 500 ml. su ve 1/2 kg. toz şeker, 1 tane limonun suyuyla şerbet hazırlayın. Soğumaya bırakın. Sıcak tatlının üstüne soğumuş şerbeti dökün. Şam fıstıklarını robotta çekin, tatlıların üstüne serperek servis yapın. KABAK TATLISI Malzemeler: 2 kilogram bal kabağı 500 gram tozşeker 100 gram ceviziçi Hazırlanışı: Kabakları soyup dilimleyin, her dilimi küçük parçalara ayırın, yıkayın ve suyunu iyice süzdürüp kurulayın. Bir tencereye koyup üzerine toz şeker serpin. 1 saat ağzı kapalı olarak bekletin. Daha sonra kısık ateşte 1 saat pişirin. Ara sıra tencereyi çevirerek her tarafının iyice kaynamasını sağlayın. 100 gr. cevizi mikserde incecik kıyın. Servis yapmadan önce tatlının üzerine serpin. AYVA TATLISI Malzemeler: 5 tane orta büyüklükte ayva 250 gram tozşeker kaymak Hazırlanışı: Ayvaları yıkayıp, kabuklarını soyun. Her birini ortadan ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın. Çıkardığınız çekirdekleri bir kenara ayırın. Ayvaları geniş ve yayvan bir tencerenin içine yerleştirin. Her bir ayva parçasının üzerine 25 gr. toz şeker koyun. 1 çay bardağı suyu tencereye ek edin. Ayırdığınız çekirdekleri küçük bir tülbent parçasına sarın ve renk vermesi için tencerenin içine koyun. Tencerenin ağzı kapalı olarak çok kısık ateşte 3 saat pişirin. Piştikten sonra biraz soğumaya bırakın. Kaymak ile servis yapın. KAYNAK: www.mutfakrehberi.com.tr |