![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
---YÜZÜK KURABİYELER---
Malzemeler 500 gr un 300 gr margarin 1 Su bardağı pudraşekeri 1.5 Çay kaşığı kabartma tozu 1 Adet yumurta 1 Paket vanilya Kreması için : 1 Su bardağı süt 1 Adet yumurta Yarım su bardağı tozşeker 4-5 Çorba kaşığı margarin Yarım çay kaşığı vanilya Üzerine : Hindistancevizi ve antep fıstığı Hazırlanışı Öncelikle margarin ve pudraşekerini iyice yoğurun. Diğer malzemeleri de ekleyip, yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp, 10 dakika dinlendirin. Daha sonra merdane ile yarım santim kalınlığında açın. 1 çay bardağı yada kalıp ile yuvarlaklar kesin. Bunların yarısının da ortasını yüksük yada küçük yuvarlakla çıkarın. Yağlanmış tepsiye dizip, orta ısılı fırında ak kalacak biçimde pişirin. Bu arada kremayı hazırlayın. Bunun için süt, yumurta, un ve şekeri çırpıp ocağa alın. Muhallebi kıvamını alana dek pişirin. Ilınınca yağ ve vanilyayı ek edip çırpın. Fırından aldığınız kurabiyelerin dekilsiz olanlarına krema sürün. Delikli kurabiyeleri üzerine kapatın. Ortasına antep fıstığı koyup, yanlarını hindistancevizine bulayın. ---PASKALYA ÇÖREĞİ--- Malzemeler Mayalı hamur için : 4.5 Su bardağı un 1 Su bardağı ılık süt 1 Kahve fincanı tozşeker 1 Adet yumurta 1 Kahve fincanı margarin 3 Tatlı kaşığı toz maya 1 Çay kaşığı tuz Üzerine sürmek için : 1 adet yumurta sarısı Arzuya göre üzerine susam veya çörekotu da serpebilirsiniz. Hamurun dinlendirilme süresi : 25 dakika Hazırlanışı Bir kapta mayalı hamur malzemelerini karıştırıp hamur elde edin. Üzerini pak bir bezle örtüp 20-25 dakika sıcak bir yerde dinlendirin. Hamuru 5 parçaya bölün ve her birini elinizle yuvarlayıp geniş bir tomar yapın. Dilediğiniz biçimde örgü şekilleri verip yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 25 dakika dinlendirin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Arzuya göre üzerine çörekotu da serpebilirsiniz. 200 dereceli önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. ---ÇİLEKLİ ÇÖREKLER--- Malzemeler 1 Su bardağı süt Yarım çay kaşığı vanilya esansı 2 Yumurta sarısı 3 Çorba kaşığı tozşeker 1 Çorba kaşığı un 450 gr milföy hamuru 1 Adet yumurta 450 gr çilek 3 Çorba kaşığı çilek jölesi Hazırlanışı Süt ve vanilya esansını pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Şeker ve yumurta sarılarını çırpın. Daha sonra bu karışıma unu ekleyin. Sütlü vanilya karışımını da ekleyip karıştırdıktan sonra düşük ısılı fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. Elde ettiğiniz hamuru 8 eşit parçaya böldükten sonra, milföy hamuru ile sarın. Çırpılmış 1 adet yumurtayı bu hamurlara sürerek 200 dereceli fırında 20 dakika pişirin. Çilekleri yıkayıp saplarını koparın. Çilekleri 8 parçaya eşit olarak dağıttıktan sonra üzerlerine eritilmiş çilek jölesini dökün. İsteğe göre krema ile servis yapabilirsiniz. ---AÇMA--- Malzemeler 1.5 Kibrit kutusu kadar yaş maya 3 Tatlı kaşığı tozşeker Yarım su bardağı ılık su 1 Adet yumurta 1 Çay bardağı sıvıyağ 1 Çay bardağı yoğurt 1 Çay bardağı süt 100 gr margarin Aldığı kadar un Tuz Üzerine serpmek için çörekotu Hamurun dinlendirilme süresi : Yaklaşık 1-2 saat Hazırlanışı Maya, şeker ve ılık suyu küçük bir kasede karıştırın. Maya göz göz açıncaya kadar yaklaşık 10 dakika bekletin. Yumurtanın sarısını ayırıp, akını eritilmiş margarinle karıştırın. Sıvıyağ, yoğurt, süt ve tuz ek edip karıştırın. Aldığı kadar un ekleyip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edin. Üzerine nemli bez örtüp ılık ortamda 1-2 saat kabarması için bekletin. Bu sürenin sonunda hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp açma şeklini verin. Yağlanmış fırın tepsisine dizip 15-20 dakika daha dinlendirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. 180 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın. ---KAKAOLU KURABİYE--- Malzemeler 6.5 Çorba kaşığı tereyağ veya margarin 5 Çorba kaşığı esmer şeker 1 Adet yumurta 1.5 Su bardağı un 3 Çorba kaşığı kakao 1 Çay kaşığı kabartma tozu 50 Gr ak çikolata 2 Çorba kaşığı dövülmüş fındık Pudra şekeri Hazırlanışı Yağ ve şekeri blendırda karıştırıp, yumurtayı da ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Daha sonra kakao, un ve kabartma tozunu da bu karışıma ekleyerek karıştırmaya devam edin. Karışım iyice koyulaştıktan sonra, bir kaşık yardımıyla 18 parça halinde bir fırın tepsisine yerleştirin. 6 tanesine kırılmış ak çikolata, 6 tanesine dövülmüş fındık parçalarını ve kalan diğer 6 taneyi de yalın olarak 190 dereceli fırında 10-15 dakika pişirin. Kurabiyeleri soğuttuktan sonra kalan 6 adet sadenin üzerine pudra şekeri serperek servis yapın. |