![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Malzemeler
6 kişilik, 700 ml su, 750 gr un, 1 tatlı kasığı yas maya, 1 çay kasığı seker, 1 aş kaşığı tuz (kıymalı pide iç malzemeleri) 300 gr kıyma, 2-3 bas soğan, yeteri kadar tuz Kıymalı Pidenin Yapılışı Tuz, un, şeker ve yaş maya su içinde eritilir. İçerisine azar azar un yedirilerek yoğrulur. hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulduktan sonra, 30 dakika hamur dinlendirilir. Dinlendirilen hamur 200 gr. olarak parçalanıp yumak haline getirilir.Yumak haline getirilen hamur daha basit açılması için 15 dk. beklemeye alınır. Bekletilen hamur el yardımıyla kayık şeklinde 30-35 cm uzunluğunda 10-15 cm eninde açılır. Ayrı bir kapta kıymamız kavrulur ve içerisine küp şeklinde soğan eklenir. Tuzunu da attıktan sonra soğumaya bırakılır. Açılan hamurlara bu iç tercihine göre konur. Açılan hamur ortasına boylamasına malzemelerden yeterince konur. Malzemenin dışında kalan hamurlar malzemenin üzerine doğru kıvrılıp iki kenarı da birleştirilerek kapatılır. Üzerine yumurta sarısından çırparak yapılan bulamaç sürülür. 300 dereceli fırında pişirmeye bırakılır . 10-15 dk fırında kaldıktan sonra ,çıkarılıp içerisine tereyağı koyularak servis yapılır. Peynirli Pidenin Yapılışı Peynirli pidenin yapılışında hamur kıymalı pidedeki gibi hazırlanır . Su ,un,yaş,maya, şeker, tuz, tüm pide çeşitleri için ortak malzemelerdir.Peynirli pidenin ise ana malzemesi 400 gr. köy peyniridir. Peynirli pidenin yapılışı, hamurun açılısı bakımından kıymalı pideden farklıdır. 200 gr. yumak halindeki hamur el yardımıyla 10 cm yarı çapında bir daire biçiminde ama kenarları kıvrılarak bir yuvarlak havuz oluşturulur. Kıvrılan kenarlara yumurta sarısı sürülüp içerisine daha önceden rendelenen köy peyniri koyulup fırına sürülür . 10-15 dk sonra fırından çıkarılıp servise sunulur. |