Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi
Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi Malzemeler1 çay bardağı süt1 çay bardağı yoğurt1 su bardağı ılık su2 çorba kaşığı sıvıyağ1 tatlı kaşığı sirke1 yumurta1/2 paket k.tozu5,5-6 su bardağı unTuz Arası İçin1 su bardağı eritilmiş tereyağ İçiİçin1 kg. pırasa1/2 demet yeşil soğan yada 2 tane kuru soğan1 tane yumurta1 çay bardağı sütKarabiber, pul biber, tuz2-3 çorba kaşığı sıvı yağ YapılışıHamur yoğurma kabına süt, yoğurt, ılık su, sıvı yağ, sirkeyi alıp, karıştırın. Kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Unu azar azar ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp, 15 dakika dinlendirin. Üç parçaya bölünmüş pırasayı yıkayıp, soyun. Ak kısmını ortadan ikiye bölüp dilimleyin. (çok ince olmasın) Yeşil kısımlarını süzgece alın suyu süzülsün. Yüksek ateşte tencereye sıvı yağı alın. Pırasanın ak kısımlarını kavurun. (çok çok değil, biraz canlı kalsın) Pırasanın yeşil kısmını ve yeşil soğanı doğrayın. (kuru soğan kullanacaksanız, pırasanın ak kısımları ile beraber kavurun) Tencereye ekleyip, ocağı kapatın. Karabiber, pul biber ve tuz ile tatlandırın. Harç soğuyunca süt ve yumurtayı ekleyip, karıştırın. Dinlemiş hamuru 18 parçaya bölün. Tezgaha un serperek, her birini merdane ile tabak büyüklüğünde açın. 6 tane tabak büyüklüğünde açtığınız hamurun, aralarına tereyağ sürerek üst üste koyun. (6. hamura yağ sürmüyoruz) Elinizle yada merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açın. (35-40 cm ölçülerindeki fırın tepsisinde pişirdim) Yağlanmış fırın tepsisine alıp üzerine iç harcın yarısını yayın. Tekrar 6 yufka için aynı işlemi yapıp kalan iç harçımızı yayın. Son 6 hamura da aynı işlemi yapıp harcın üzerini örtün. Eritilmiş tere yağından sürün. Kare şeklinde kesip 200 radde fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|