Diyarbakır Çöreği Tarifi
Diyarbakır Çöreği Tarifi çörek nasıl yapılır,çörek malzemeleri nelerdir Diyarbakır Ev Çöreği Malzemeleri: 1 bardak ılık süt1 bardak ılık su1 tane margarin (erimiş ılıtılmış) , yarım çay bardağı sıvıyağ1 tane yaş maya1 aş kaşığı tuz,biraz şeker2 tatlı kaşığı çörek otu2 tatlı kaşığı mahlep1 aş kaşığı susam(içi susamlı ve çörek otlu olacak)1 tatlı kaşığı çörek ilacı ( diyarbakıra has bu özel karışım )çörek ilacı olarak sadece diyarbakırda satılıyormuş ama onsuzda eminim diğer baharatların verdiği tadla güzel bir çörek olacaktır)alabildiği kadar un Diyarbakır Ev Çöreği Yapılışı: Derin bir kabın içine sütü ve mayayı birazda şekeri koyup karıştırıyoruzbiraz kabarınca içine ılık suyumuzu,zeytinyağımızı koyuyoruz.daha sonra mahlep , çörek otu , susamı ve çörek ilacını ek edip alabildiği kadar un koyup kulak memesi kıvamından biraz yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğuruyoruz.daha sonra hamurumuzu yarım saat kadar dinlendirip bir kaç parçaya ayırıyoruz merdane yardımıyla açıp istediğimiz şekillerde kesiyoruz yuvarlak yapabilirsiniz,örgü şeklinde yapabilirsiniz,dikdörtgen şekillerinde kesebilirsinizkesilen parçaların üzerine pasta şekillerinizden hafif bastarıp üzeri süslü yapabilirsiniz bütün bu şekiller size kalmış.Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Sıcak Servis yapabilirsiniz.
|