Forumbulteni.Com     forum  

Geri Git   Forumbulteni.Com > >
Yardım Topluluk Ajanda Bugünki Mesajlar Ara

Cevapla
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 14.Ocak.2019, 04:30
CeyLaN CeyLaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Moderator
 
Üyelik tarihi: 14.Ocak.2019
Mesajlar: 991
Standart PASTACI

TANIM Değişik miktarlarda un, şeker, yağ gibi gıda maddelerini kullanarak, çeşitli pişirme teknikleriyle kuru pasta ve mayalı ürünleri, kek, yaş pasta ve börekleri hazırlayan kişidir. GÖREVLER - Yapılacak pastayı tasarlar, desenleri tutkallı hamurla üç boyutlu olarak hazırlar, - Un, şeker, yağ, yumurta, su gibi gıda maddelerinden hazırlanan karışımı yoğurarak hamur haline getirir, - Hamura şekil verir, - Pasta içi ve üstü krema süsleri hazırlar, - Pişirdiği hamuru krema, kakao, meyve gibi gıda maddeleri ile süsler, - Şekillendirilmiş hamuru fırın veya ocakta pişirir, gerekiyorsa kızartır, - Hazırlanmış pastayı servise hazırlar, - Kullanılan araç ve gereçlerin temizliğini, bakımını ve kolay onarımını yapar. KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Mikser, fırınlar, mermer tezgahı, hamur karıştırıcı, çırpıcı, tencereler, tepsiler, bıçaklar, çatal, kaşık, pasta kalıpları, spatulalar, merdane, oklava ve soğutucu dolaplar gibi araç ve gereçler, - Şeker, un, yağ, süt, su, yumurta, çikolata, kakao, bütün meyveler ve meyve şekerlemeleri, salep, gıda boyaları, fındık, fıstık, ceviz, karbonat ve meyve esansları gibi gıda maddeleri. MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Pastacı olmak isteyenlerin; - El ve parmak becerisine sahip, - Şekil ilişkilerini görebilen, - Tat ve ıtır duyumları gelişmiş, - Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Pastacılar pastanelerin veya otellerin mutfak kısımlarında çalışırlar. Çalışma ortamı biraz sıcak, nemli ve hoş kokuludur. Pastacılar genellikle ayakta çalışırlar ve malzeme (hamur vb.) ile ilgilidirler. Ara sıra diğer çalışanlarla işbirliği yapar ve iletişim kurarlar. ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Meslek elemanları pastanelerde ve otel mutfaklarında çalışabilirler. Bu mesleğin çalışma durumunda mevsimlik dalgalanmalar olup, yaz sezonunda turistik yerlerdeki işletmelerin doluluk oranlarına göre artış, kış aylarında ise azalma görülmektedir. Pastane ve şekercilerde satılan ürünlerdeki çeşitlenmeye enlem olarak özellikle üstat düzeyine gelmiş iş elemanları kolaylıkla iş bulabildikleri gibi ani çok işyerinde de çalıştıkları gözlenmiştir. MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER - Bu mesleğin eğitimi; Kız iş liselerinin pastacılık bölümünde verilmektedir. - Ayrıca Mesleki Eğitim Merkezlerinin pastacılık, tatlıcılık ve şekerlemecilik bölümlerinde bu mesleğin eğitimi verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Kız Iş Liselerinin “Pastacılık” bölümüne girmek için en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okullara giriş koşullarına müsait olmak. Mesleki eğitim merkezlerine girebilmek için; En az ilköğretim mektep mezunu olmak, 14 yaşını doldurmuş,19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine müsait olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Kız iş liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Kız iş liselerinde öğrenim gören öğrenciler işletmelerde ve okulda uygulama ve teorik eğitimi beraber almaktadırlar. Eğitim kurumlarında umumi kültür dersleri ve uygulama dersleri eğitim kurumunda ve işletmelerde beraber verilmektedir. MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin “pastacılık” bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca, iş liselerinin “pastacılık” bölümünden mezun olanlar üniversitelerin Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği Lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Meslekte ilerlemenin en önemli yollarından birisi açılan yarışmalarda radde almaktır. Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar üstat ve ustaöğretici ünvanlarına yükselebilirler. BENZER MESLEKLER: Aşçılık, Gıda konserveciliği, Fırıncılık, Tatlıcılık. BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - İşletmelerde beceri eğitimi gören her öğrenci asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret almaktadırlar. - Mesleki eğitim tamamlandıktan sonra işletmelerde çalışmaya başlayan usta, asgari ücretin en az 3 katı oranında maaş almaktadır. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Umumi Müdürlüğü Iş Danışma Merkezi, - Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Umumi Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri. Kaynak: İskur
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
pastaci


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Forum Jump


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:34.


mersin escort alanya eskort