İsviçre Ekmeği
İsviçre Ekmeği Malzemeler:* 1 kilo un* 600 ml ılık süt* 1 paket 42 gram yaş maya veya 1 poşet kuru maya* 1 yumurtanın sarısı* 100 gram tereyağı* 1 aş kaşığı tuz Hazırlanması:* Tereyağını eritip ılıtın.* Mayayı sütün bir miktarının içinde eritin (bir kase kadar).* Büyükçe bir kaba unu koyun. Ortasını havuz gibi açın. Unun yukarıda kalan kenarlarının çevresine tuzu serpin (tarifte tuzun hamura en son karışması gerekiyor, bu yüzden en tepelere serpiyorsunuz).* Kalan sütü, mayalı karışımı, ılık tereyağını havuza döküp bir çatalla daireler yaparak una karıştırın (ben önce mayayı ekledim, sonra yoğurmaya başlayıp yavaş yavaş diğer malzemeleri kattım).* Hamur haline gelince yaklaşık 20 dakika yoğurun. Hamuru pak bir kaba koyun. Üzerine nemli bir bez örtüp bir saat mayalandırın.* Mayalanınca kaç ekmek yapmak istiyorsanız o kadar parçaya ayırın. Her parçayı üçe bölüp elinizle çubuk haline getirin.* Çubukları yanyana koyarak saç örgüsü şeklinde sarın. (Çubukların uzunluğu orta boy fırın tepsisinin genişliğinin yarısı kadar olabilir. Daha uzun olunca çok büyük ekmekler çıkıyor.)* Ekmekleri yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün.* Önceden ısıtılıp kapatılmış fırında 20 dakika bekletin. 20 dakika sonunda, tepsi içinde iken fırını 180 C’ye getirip 30-40 dakika pişirin.
|