ZİRAAT MÜHENDİSİ
Tarla bitkileri, endüstri bitkileri, çayır ve meralar, meyvecilik, sebzecilik, bağcılık, biyoteknoloji, ekolojik tarım, nebat hastalıkları ve zararlıları ile bunlarla mücadele yöntemleri, tarımsal yapıların projelendirilmesi ve geliştirilmesi, sulama, drenaj, toprak ve su muhafaza sistemlerinin projelendirilmesi ve planlanması, toprak, su ve nebat ilişkileri, çevre kirliliği, nebat besleme ve gübreleme, tarımsal güç makinaları, tarım alet ve makinaları, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, popülasyon genetiği, su ürünleri yetiştiriciliği, süt teknolojisi, tarım ekonomisi, tarım politikası, tarımsal yayım ve haberleşme alanlarında çalışan mühendistir. GÖREVLER İyi kaliteli tahıl, sebze, meyve, endüstri ve süs bitkilerinin bilimsel ve ekonomik yöntemlerle yetiştirilmesi amacıyla; -Bulunduğu yörenin toprak analizini yapar, -Toprağın verimini artırıcı önlemler alır, -Çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi için müsait toprağı belirler, -Tohumların ekilmesi,fidelerin/fidanların dikilmesi,gübrelenmesi, ilaçlanması ve ürünün toplanması ile ilgili zamanı ve yöntemleri belirler, -Toplanan ürünün sınıflandırılması, korunması, depolanması, ambalajlanması ve pazarlanması ile ilgili en müsait yöntemlerin geliştirilmesine yardımcı olur, -Bitkilerin hastalıklardan, zararlılardan korunması ve türlerinin iyileştirilmesi, nitelik ve verimliliğinin artırılması için araştırmalar yapar, -Yukarıda belirtilen konularda çiftçileri eğitir. Tarım alanlarının belirlenmesi, erozyondan korunması, sulanması, tarımda kullanılan her türlü yapının, makine ve enerji türünün belirlenmesi ve üretiminin projelendirilmesi amacıyla -Tarım arazisinin yapısını inceler, teraslama, düzeltme işlemlerini planlar, -Sulama ve çok suyun süzülmesi için lüzumlu yapıları planlar, -Ahır, ağıl, gölet, sera inşaatı için planlar hazırlar, yapımını denetler, -Tarımsal üretimde kullanılan alet ve ekipmanları tasarlar, üretim sürecini denetler. Ekonomik değeri olan hayvanların üretilmesi, ırklarının iyileştirilmesi, bakımı, beslenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla -Ürünlerinden yararlanılan hayvanların (inek, keçi, koyun, tavuk vb.) verimliliklerinin artırılması yönünde çalışmalar yapar, -Hayvan ırkını iyileştirmek ve damızlık hayvan yetiştirmek, yemlerin gıda değerini belirlemek amacı ile araştırmalar yapar, -Hayvanların verimliliklerini artırıcı yöntemler hakkında üreticileri aydınlatır, Her yaştan insan grubunun beslenmesinde önemli bir gıda olan “sütün müsait koşullarda toplanması ve işlenmesi amacıyla; -Çalıştığı kuruma bağlı olarak; süt toplama merkezlerine getirilen sütlerin hijyenik yönden uygunluğunun sağlanmasında hammadde tedarikçilerini bilgilendirir, -Mikrobiyolojik kalitesi istenilen sınırlarda olan kaliteli hammadde sütün müsait koşullarda işletmeye alınmasını ve tekrar müsait koşullarda değişik ürünlere işlenmesini (peynir, yoğurt, ayran vb.) sağlar, -Üretimden tüketime kadar tüm zincir boyunca ürünün gereken yerlere müsait şartlarda ulaşması konusunda ortak bilincin sağlanmasında yardımcı olur. KULLANILAN ALET VE MALZEMELER -Bütün zirai alet, makine ve ekipmanları, -Sulama, ilaçlama, hasat toplama ve depolama ekipmanı, -Aydınger kağıdı, rapido kalemleri, topoğrafik aletler, -Dürbünler, -Bilgisayar, -Hesap makinesi vb. aletler. -İlaçlar, hormonlar, -Tohumlar, fidanlar, çeşitli aşı çubukları, -Ölçme ve denetim aletleri (Spektrofotometre, Mikroskop, Pehometre, Cephometre, Eliza aletleri, İnksilatör, PH. metre, gibi) -Konusuyla ilgili çeşitli yayınlar. MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Ziraat mühendisi olmak isteyenlerin; -Ziraat ve orman bilimlerinin yanında, teknik bilimlere, fen bilimlerine alaka duyan, -Toprağı, bitkiyi, hayvanı seven, üretimlerine alaka duyan, -Çevreyi ve doğayı korumayı ilke edinen -Şekil ve feza ilişkilerini görebilme yeteneğine, -Mekanik yeteneğe sahip, -Açık havada çalışmaktan hoşlanan, -İnsan ilişkileri gelişmiş, -İleri görüşlü ve girişimci kimseler olmaları gerekir. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Ziraat mühendisleri hem kapalı (büro, laboratuar, fabrikalar, çiftlikler) ortamda, hem de açık arazide çalışırlar. Arazide çalışırken tozlu, çamurlu, soğuk veya sıcak bir ortamda bulunabilirler. Laboratuarda ise kimyasal çalışmalar yapacakları vakit kimyasal kokulara, gübre ile ilgili çalışmaları sırasında gübre kokularına maruz kalabilirler. Doğrudan hayvancılık işletmelerinde çalışanlar için çalışma ortamı pis ve havasız olup kokusu rahatsız edicidir.Ziraat mühendisleri, çiftçiler, iş odaları mensupları, meslektaşları ve tarım teknisyenleriyle iletişim halinde çalışırlar. ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Ülkemizde tarım fakültesi mezunları kendi mesleklerinde iş bulmakta güçlük çekmektedirler. Şu an için birikmiş istihdam fazlası tarım mühendislerine her yıl yenileri eklenmektedir. Iş elemanlarının iş bulma olanakları devletin tarım politikasına göre azalmakta veya artmaktadır. Mezunlar bitirdikleri alt programa göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Bakanlığı gibi halk kuruluşlarında ve mantarcılık, fidancılık, tohumculuk, seracılık, tarım ilaçları ile ilgili firmalar, yem fabrikaları, hayvancılık işletmeleri, tarım alet ve makinaları üretim fabrikaları, su ürünleri yetiştirme tesisleri, süt fabrikaları gibi özel sektörde çalışabilirler. Ayrıca tarım alanında etkinlik gösteren proje, işletme, pazarlama ve ihracat-ithalat şirketlerinde danışmanlık ve yönetim hizmetleri verebilirler. Bunun yanında meslekte kendini iyi yetiştirmiş, girişimcilik ruhuna sahip olan kişiler kendi çiftliklerini kurmak suretiyle bağımsız olarak çalışma olanağına sahiptirler. Çalıştıkları yerler umumi olarak açık araziler, köyler olduğu için işe eleman alınırken erkekler tercih edilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Aşağıda belirtilen üniversitelere bağlı fakültelerde bu mesleğin eğitimi verilmektedir: - Adnan Menderes Üniversitesi (AYDIN) Tarım Fakültesi, - Akdeniz Üniversitesi (ANTALYA) Tarım Fakültesi, - Ankara Üniversitesi (ANKARA) Tarım Fakültesi - Atatürk Üniversitesi (ERZURUM) Tarım Fakültesi - Çukurova Üniversitesi (ADANA) Tarım Fakültesi, - Ege Üniversitesi (İZMİR ) Tarım Fakültesi, - Eskişehir Osmangazi Üni.Ziraat Fakültesi - Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOKAT) Tarım Fakültesi, - Harran Üniversitesi (ŞANLIURFA) Tarım Fakültesi, - Selçuk Üniversitesi (KONYA) Tarım Fakültesi, - Süleyman Demirel Üniversitesi (ISPARTA) Tarım Fakültesi, - Namık Kemal Üniversitesi (TEKİRDAĞ) Tarım Fakültesi, - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (SAMSUN) Tarım Fakültesi - Ordu Üniversitesi Tarım Fakültesi - Trakya Üniversitesi (EDİRNE) Tekirdağ Tarım Fakültesi - Uludağ Üniversitesi (BURSA) Tarım Fakültesi MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimine girebilmek için, -Lise veya dengi mektep mezunu olmak, -Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) "Ziraat Mühendisliği " lisans programı için yeterli “Sayısal 2 (SAY 2)” puan almak, -Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda "Ziraat Mühendisliği " lisans programı ile ilgili en az bir yüksek öğretim programını tercih etmek gerekmektedir. Bu yüksek öğretim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler, alanlarından mezun iseler , ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS) sonucunda diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedir. Ancak kendi saha /kol/bölümleri dışında bir yükseköğretim programını tercih eden adayların yerleşme şansı azalmaktadır. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Ziraat Mühendisliği eğitiminin süresi 4 yıl olup öğrenciler ilk 3 yıl esas ilim dersleri (Fizik Kimya, Matematik, Botanik, Zooloji) , esas mühendislik dersleri (Akışkanlar Mekaniği, Malzeme Bilgisi, Mühendislik Mekaniği, Ölçme Bilgisi, Teknik Resim), esas iş dersleri (Genetik, İstatistik, Meteoroloji, Mikrobiyoloji, Tarım tarihi ve deontolojisi), ayrıca Gıda Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı lisans programlarını karakterize eden birer ders ile bütün alt programları (Bahçe Bitkileri, Nebat Koruma, Su Ürünleri, Süt Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarım makineleri, Tarımsal yapılar ve Sulama, Tarla bitkileri, Toprak, Zootekni) temsil eden dersleri okumaktadırlar. Son sınıfta ise kendi tercihleri arasından yerleştirilecekleri alt programlardan birine ayrılmakta ve bu alt programda tümü seçmeli olan dersleri almaktadır. MESLEKTE İLERLEME Üniversitede çalışmak isteyenler araştırma görevlisi olarak göreve başlarlar; akademik çalışmalarında başarılı oldukça yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük gibi basamaklara yükselme olanağına sahiptirler. Başarılı olanlar işletmelerde yönetici olabilmektedirler. BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU EĞİTİM SÜRESİNCE Eğitim süresince tüm harcamalar öğrenciye aittir. İsteyen öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu Umumi Müdürlüğünce öğrenim ve harç kredisi verilmektedir. EĞİTİM SONRASI Eğitim sonrası kazanç çalıştığı kurumun statüsüne, çalışma kıdem ve süresine, mesuliyet gerektirmesine göre değişmektedir. Halk sektöründe çalışanlar 8. dereceden ve asgari ücretin 2-3 katı düzeyinde ücret almaktadır. Özel sektörde bu ücret çalıştığı işyerinin büyüklüğüne ve kişinin gösterdiği performansa göre değişmektedir. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -İlgili Eğitim Kurumları, -Türkiye İş Kurumu Umumi Müdürlüğü Ankara Iş Danışma Merkezi, -Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri. Kaynak: İskur
|