ET VE ET ÜRÜNLERİ İŞLEMECİSİ
TANIM Hayvanı kesme, yüzme, eti parçalama işiyle birlikte, sosis, salam, pastırma, sucuk vb. ürünleri imal eden kişiye “Et ve Et Ürünleri İşlemecisi” denir. GÖREVLER - Kesimlik hayvanların seçimini yapar, hayvan alım bağlantısını kurar, - Seçilen hayvanın kesimini ve yüzümünü yapar, - Etlerin soğutulma ve muhafaza yöntemlerini uygular, - Kesilmiş hayvan gövdelerini parçalar, - Baharat, renk ve katkı maddelerini usulüne müsait kullanır, - Sucuk teknolojisinde, fermente sucukları hazırlar, - Etlerin salamura edilmesi ve pastırma üretimi ile ilgili işleri yapar, - Pişirilmiş ve kızartılmış sucuk hazırlar, haşlanmış sucuk, sosis, salam yapar, - Hamburger, İnegöl köfte, füme dil, jöle işkembe, kavurma ve et konservesi yapar, - Kullandığı araç ve gereç ve makinelerin bakım ve temizliğini yapar. KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Bıçaklar (kesim, yüzüm bıçağı gibi), satır, masat, tezgah tahtası ve masalar, makineler (kıyma, karıştırma,doldurma makinesi gibi), tartılar, etiketleme ve koli bantlama makinesi, pişirme ve kavurma kazanları, et kapları ve kancalar, buzdolapları, her tür baharat ve katkı maddeleri. MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Et ve et ürünleri işlemecisi olmak isteyenlerin; - Vücut yapısı güçlü ve sağlıklı, - Herhangi bir bulaşıcı hastalığı olmayan, - Kana, ete ve kokuya karşı alerjisi olmayan, kandan korkmayan, - Kişisel temizlik kurallarını çok iyi bilen ve uygulayan, - Çok dikkatli, pak ve tertipli, - El becerisi olan, - Gözlerini ve ellerini beraber uyumlu kullanabilen kimseler olmaları gerekir. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Et ve Et Ürünleri İşlemecileri kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamı serin (-17 ile 10 radde arasında ) ve kaygandır. Kan, et ve baharat kokuları vardır. Kullanılan kesici aletlerden dolayı elini kesme riski vardır. Giysileri ve çalıştığı yerde kan lekeleri olur ve ıslaktır. Bu nedenle, temizlik ve sağlık kurallarına çok dikkat etmesi, dikkatli ve tertipli çalışması, çalışma ortamını her vakit pak tutmaya özen göstermesi gerekir. ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Et ve et ürünleri işlemecisi, et ve et ürünlerinin üretiminin ve satışının yapıldığı her yerde çalışabilirler. Bunlar, et entegre tesisleri, marketlerin et ve şarküteri reyonları, kamuya ve özel şirkete ait kesim haneler, tavuk çiftlikleri vb.dir. Ustalık eğitimini tamamlayarak ustalık belgesi alanlar kendi işyerlerini de açabilirler. MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde Et ve Et Ürünlerine yönelik eğitim programları düzenlenmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine müsait olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya müsait olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Et ve et ürünleri işlemecisi mesleğinin eğitim süresi idadi veya daha üst düzeyde umumi eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Eğitim teorik ve pratik olarak gerçekleştirilir. Teorik eğitim haftada bir gün mesleki eğitim merkezinde, pratik eğitim de haftanın 5 günü işyerinde iş başında ustaların gözetiminde gerçekleştirilir. Öğrenciler teorik eğitimde; Türkçe, Matematik, Iş Matematiği, İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi gibi umumi bilgi dersleri ile, Teknik Resim, İş Güvenliği, Iş Resmi, Iş Bilgisi gibi iş dersleri alırlar. Çıraklık dönemi pratik eğitim sürecinde öğrenciler; - İşyerini ve kurallarını, iş araç ve gereçlerini tanır, - Temizlik ve sağlık kurallarını öğrenir, - Kasaplık ve kanatlı hayvanları tanır, - Çalışmalarda müsait araç-gereç kullanmayı ve bunların bakım ve temizliğini öğrenir, - Hayvan seçimi, kesimi, yüzümü ve kesilmiş hayvan gövdelerini parçalamayı öğrenir, - Sucuk, sosis, salam vb.nin üretimini öğrenir, - Güvenlik tedbirlerine müsait olarak çalışmayı öğrenir, - Yardımlaşma, işbirliği, ekip halinde çalışma gibi iyi davranışlar geliştirir. MESLEKTE İLERLEME - Meslekte üstat ve üstat öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Et ve et ürünleri işlemecisi mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. - Bir et entegre tesisinde çalışan kalfa, meslekteki başarısına göre önce vardiya sorumlusu, daha sonra da formen olur. BENZER MESLEKLER: Et ürünleri makinesi operatörü. BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 3308 Sayılı Çıraklık ve Iş Eğitimi Kanunu gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin 0’undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir. Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve iş hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. Öğrenci ayrıca, işyerinin varsa yemek, servis gibi sosyal haklarından yararlanır. Eğitim tamamlandıktan sonra, özellikle tecrübe süresinde asgari ücretle çalışmaya başlar. Toplu iş sözleşmesinin uygulandığı iş yerlerinde ise ücret, toplu iş sözleşmesine göre belirlenir. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Umumi Müdürlüğü Iş Danışma Merkezi, - Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Umumi Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
|