HomoKo |
14.Ocak.2019 04:34 |
Barodan Avukat Nasıl Talep Edilir?
Barodan Avukat Nasıl Talep Edilir? Hakkını aramak için hukuki yollara başvurmak durumunda olan ama maddi olanakları bakımından yetersiz olan vatandaşlar için Türkiye Barolar Birliği avukatlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanılmasına imkan sağlıyor. Hak arama özgürlüklerini güvence altına saha bu hizmet "Adli Yardım" olarak adlandırılmıştır. Bu hizmet sadece şahıslarla sınırlı kalmayıp ihtiyaç duyulması durumunda kamuya yarar sağlayan dernekler ve vakıflara da avukatlık hizmeti sunmaktadır. Adli yardımdan sadece icra takiplerinde ve hukuk davalarında yararlanılabilir. Ama dava ceza davaları ile alakalı ise Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uyarınca davanın görüldüğü mahkemeye başvurarak ücretsiz avukat talebinde bulunulabilir. Ücretsiz avukat talep etmek için lüzumlu belgeler; Adli yardım hizmetinden faydalanabilmek için icra takibinin yapılacağı baro başkanlığına ya da davanın açılacağı baro başkanlığına veya baro adli yardım bürosuna şahsen müracaat edilmesi gereklidir. Başvuruda bulunulması halinde ilgili ünite başvuru yapan şahsın maddi imkanlarının yetersiz olduğunu belgelemek durumundadır. Bazı durumlarda muhtarlardan fakirlik belgesi alınması yeterlidir. Ama bazı durumlarda ise barolar, ilgili şahsın aylık kazancını gösteren, üzerinde kayıtlı gayrimenkul veya herhangi bir araç olup olmadığını ispatlayan bir belgeyi ve herhangi bir sigortadan faydalanıp faydalanmadığının belgeleri istenilebilir. Bu belgelere ek olarak mahalle muhtarından alınan ikametgah belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve dava için lüzumlu belgelerin fotokopisi ilgili birime iletilmelidir. Adli yardım talebinin ardından yapılan değerlendirmenin müspet olması halinde bir avukat görevlendirilir. Son olarak, görevlendirilen avukat adına vekalet çıkartılması gereklidir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra hukuki süreç başlayacaktır.
|