Merve |
11.Nisan.2019 20:53 |
Sofra Hazırlama Kuralları
<b>1.Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün. <br /><br />2.Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın. <br /><br />3.Bir aş listesinde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki aş ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı. <br /><br />4.Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki ayrım aş takımlarının lüks oluşudur. Ancak aş kuralları aynıdır. <br /><br />5.Sofraya üç takımdan çok bıçak, çatal koymayın. Ancak bardaklar dört tane olabilir. <br /><br />6.Misafir olan sofrada her aş kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir. <br /><br /><br />7.Soğuk aş soğuk tabakta, sıcak aş ısıtılmış tabakta verilmelidir. <br /><br />8.Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir. Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir. <br /><br />9.Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır. <br /><br />10.Bardaklar her vakit sağda dururlar. <br /><br />11.Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir. Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur. <br /><br />12.Çiçekler, Şamdan vb. misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır. <br /><br />13.Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur. <br /><br />14.Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. eğer bunların kullanılacakları aş varsa o yemekle birlikte sofraya getirilir. <br /><br />15.Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ek edilmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol yan çatalın önüne koyulur. <br /><br />16.Meyve için el tası ek edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve tekrar bir dilim limon koyulmalıdır. Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb. yaprağı konur. <br /><br />17.El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir. <br /><br />18.Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için aş tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır. <br /><br />19.İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur. <br /><br />20.Yemek masası için en müsait çiçek şekli basık çiçek şeklidir. Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır. <br /><br />21.Davetlilerin rahatça aş yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır. <br /><br />22.Peçeteler sofraya mümkün olduğunca yalın şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir. <br /><br />23.Evin hanımı aş servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır. <br /><br />24.Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri tekrar sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur. <br /><br />25.Yemekten önce içki servisini yapılır. <br /><br />26.Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız. Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz. <br /><br />27.Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir. <br /><br />28.Önce hafif şaraplar, sonra güçlü şaraplar verilmelidir. <br /><br />29.Sofrada hastalık sebebiyle yada özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır. <br /><br />30.Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle yada inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır. <br /><br />31.Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez. <br /><br />32.Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez.</b>
|