Merve |
11.Nisan.2019 20:54 |
Mutfak hijyeni
Mutfak hijyeni <br /> <br /> <br /><b>Sağlıklı bir yaşam sağlıklı mutfaktan geçer</b><br /><br /><br /><br />Yemek hazırlanırken pak bir mutfak önlüğü giyin.<br /><br />Masanızı sildiğiniz bez ya da süngerin pak olmasına dikkat edin.<br /><br />Yemek hazırlarken saçınızın düşmesini önleyin; saçınızı örtün, toplayın veya bir bant takın.<br /><br />Yemek hazırlamaya geçmeden önce ellerinizi yıkayın.<br /><br />Tırnaklarınız ya kısa kesilmiş olmalı, ya da fırçayla temizlenmiş olmalı.<br /><br />Tuvalet çıkışı ellerinizi mutlaka sabunla ve hatta dezenfektanlı sabunla yıkayın.<br /><br />Evde herkesin kendi havlusu olmasını sağlayın.<br /><br />Bütün çabuk bozulabilir gıdaları buzdolabında saklayın. Pişmiş yemekler, çiğ et, tavuk, balık, mezeler ve yoğurt çabuk bozulan gıdalar arasında yer alır.<br /><br />Mümkünse çiğ et ve pişmiş aş için kullandığınız bıçak farklı olsun. Çiğ et, tavuk, balık ya da sebze doğradıktan sonra kesme tahtasını mutlaka deterjanlı suyla yıkayın.<br /><br />Kullanım öncesi bütün meyva ve sebzeleri yıkayın.<br /><br />Buzdolabına koyduğunuz gıdaları ya kapalı kaplarda saklayın ya da alüminyum veya şeffaf folyo ile kapatın. Özellikle çiğ et ve topraklı sebzelerin diğer gıdalara değmesini önleyin.<br /><br />Dondurulmuş gıdaları, çözmek için ya bir gün önceden buzdolabına çıkarın veya bu iş için tasarlanmış fırınlar kullanın. Kesinlikle dış ortam sıcaklığında bırakarak çözdürmeyin.<br /><br />Yemek hazırlarken yumurta, balık, çiğ et ya da topraklı gıdaları ellediyseniz, yeni bir işe geçmeden önce mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın.<br /><br />Her kullanım sonrası çatal, bıçaklarınızı, tabak ve tencerelerinizi yıkayın.<br /><br />Mutfak zeminine ya da soğuması için balkona, yere doğrudan herhangi bir gıdayı ağzı açık olarak koymayın.<br /><br />Pişirdiğiniz yemekleri, 2-3 saaten çok dış ortam sıcaklığında bırakmayın. <br /><br />Buzdolabına koymadan önce, sıcak yemeklerin çabuk soğuması için küçük kaplara bölebilir, tencere kapağını yarı açık bırakabilir veya soğuk su ya da buzlu su dolu geniş bir kabın içine oturtabilirsiniz.<br /><br />Malzeme satın alırken, raf ömrüne ve son kullanma tarihine dikkat edin; ancak unutmayın, raf ömürleri genellikle ürünün ambalajı açılmadan ve belirtilen sıcaklıklarda saklanması koşulu ile geçerlidir. Bu nedenle ambalajını açtığınız ürünleri en kısa zamanda tüketin.<br /><br />Tenceredeki yemeğin tadına baktığınız kaşığı, servis yapmak için kullanmayın.<br />Yemeğe doğru hapşırmayın, aksırmayın. Burnunuzu sildikten sonra, elinizi sabunla yıkamadan gıdayı ellemeyin.<br /><br />Mayonezli, vb. soslu salataları, mezeleri, servisten derhal önce hazırlayın; bu tip yiyecekleri uzun süre dış ortam ya da buzdolabında saklamayın.<br />Kullandığınız kızartma yağını, her 3-4 kullanımdan sonra değiştirin; et, balık, ya da yumurta sosuna batırdığınız şeyleri kızarttığınız vakit ise her kullanım sonrası değiştirin.<br /><br />Yemek hazırlarken sigara içmeyin.<br /><br />Pişirilerek hazırlanan yemeklerde, pişirme sıcaklığının ve sürecinin mikrop öldürmeye yeterli olmasına dikkat edin; az pişmiş ya da çiğ yenilen et ve deniz ürünlerinin başlangıçta içerdikleri mikrobu pişirirken tam olarak öldüremezseniz, bu mikropları siz veya konuklarınız yiyecek unutmayın.<br /><br />Mutfağa sinek, vb. haşere girmesini önleyin: Ya kapı pencerenizi hep kapalı tutun, ya da pencerelerinize sineklik taktırın.<br /><br />Paslanmış çatal, kaşık ve bıçakları; kırık veya çatlak tabak ve cam bardakları kesinlikle kullanmayın.<br /><br />Mutfak lavabonuzu sık sık çamaşır suyu, vb. ile dezenfekte edin. Musluk ve açma kapama kollarını sık sık temizleyin.<br /><br />Çöp kovanızın içini ve dışını en az haftada bir kez temizleyin.<br /><br />Mutfaktan uzun süre ayrılırken, yanan bütün ocaklarınızın, fırınınızın kapalı olduğundan emin olun.<br /><br />Yukarıdaki konularla ilgili olarak çocuklarınızı eğitin.
|