Merve |
11.Nisan.2019 20:55 |
Ramazanda beslenme uyarıları
Sağlık Bakanlığı, sahura kalkmadan oruç tutulmasının aç kalma süresini artırdığı için halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve tansiyon ile kan şekeri sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. <br /><br />Sağlık Bakanlığı'nın Ramazan ayı dolayısıyla beslenme konusunda yaptığı bazı uyarı ve öneriler şöyle: <br /><br />-İftar ve sahurda yavaş yavaş ve az miktarda aş yenilmeli, yemekler ağızda iyi çiğnenmelidir. <br /><br />-İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanılmalı, çorbanın ardından etli veya etsiz, çok yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlı tüketilmeli. <br /><br />-Sütlaç, keşkül, güllaç gibi tatlılar tercih edilmeli. <br /><br />-İftar ve sahur arasına konulan ara öğünlerle dengeli beslenme sağlanmalı. <br /><br />-Aşırı yağlı kızartma ve kavurmalar ile hamur tatlıları, şekerleme ve aşırı tatlı besinlerden ırak durulmalı. Kolay hazmedilen, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve kepekli ekmek gibi posalı besinler ile gıda değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli. <br /><br />-Sahura kalkmadan oruç tutulması, aç kalma süresini artırdığı için halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon ve kan şekerinin düşmesine; verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü ve dikkatte azalmaya sebep olur. <br /><br />-Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru fasulye, nohut, mercimek yemekleri tüketilmeli. <br /><br />-Sahurda aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan ırak durulmalı. Zeytin, meyve, çiğ sebze, reçel gibi gıdalar tüketilmeli. <br /><br />-Sıvı alımına önem verilmeli ve iftar ile sahur arasında 10 su bardağı su içilmeli. Aşırı çay, kahve ve asitli içecekler yerine, taze sıkılmış meyve suyu ve komposto tüketilmeli.<br /><br />Kaynak:Mynet
|