Forumbulteni.Com

Forumbulteni.Com (https://forumbulteni.com/)
-   Yemek Tarifleri (https://forumbulteni.com/yemek-tarifleri/)
-   -   Makarnayı Çinliler bulmuş! (https://forumbulteni.com/yemek-tarifleri/28699-makarnay-inliler-bulmu.html)

Merve 11.Nisan.2019 21:06

Makarnayı Çinliler bulmuş!
 
Her ne kadar &quot;makarna&quot; dediğimiz vakit aklımıza ilk gelen şey İtalya<br />olsa da, makarnanın Çin'de keşfedildiği söylenir. Hatta bugün makarna<br />tüketiminin en yüksek olduğu İtalya'ya bile bu yemeğin 14. yy gezgini<br />Marco Polo tarafından Çin gezisinden sonra getirildiği iddia edilir.<br />Tabii ki İtalyanlar bu iddiayı reddederler. Çin'de makarnanın MS.1<br />yy'da keşfedildiği, hatta MS. 960 -1280 yılları arasında hükümdarlık<br />yapmış olan Sung hanedanlığı sırasında popülerliğinin artıp, özel<br />makarna dükkanları bile açıldığı biliniyor.<br /><br />Ancak İtalyanlar, bir Etrüsk mezarının yanında bulunan makarna<br />yapımında kullanılması muhtemel aletlere dayanarak MÖ. 7.-3. yy'ları<br />arasında yaşamış olan Etrüsk uygarlığının makarnayı keşfettiğini iddia<br />ederler. Etrüskler'in de makarna tarifini, o dönemde savaş halinde<br />oldukları Yunanlıların &quot;laganon&quot; dedikleri hamurun şeritler halinde<br />kesilmesiyle yapılan yemekten aldıkları ve &quot;lazanya&quot; adının da buradan<br />geldiği sanılmaktadır. Dolayısı ile Marco Polo'nun Çin'den döndüğünde<br />orada makarna yemesinden bahsetmesini, kendi ülkesinde olan bir gıdayı<br />burada görmekten duyduğu şaşkınlığa bağlarlar. Zaten Marco Polo<br />zamanında yaşamış İtalyan Lacopone da Todi ve Boccacio gibi<br />edebiyatçıların eserlerinde makarna, lazanya ve ravioli'den söz edilir<br />ki bu da, o tarihlerde İtalya'da bu ürünlerin var olduğunu gösterir.<br />Bunların yanı sıra MS. 1200'lü yıllarda Ortadoğu'da &quot;rişta&quot; ve<br />Hindistan'da &quot;sevika&quot;, Araplar'da &quot;ıtriyah&quot; (üçü de iplik anlamına<br />geliyor) diye adlandırılan yemeklerin olduğu biliniyor. Hatta &quot;rişta&quot;<br />yemeğinin MS. 1226 yılında yazılmış bir tarifi de Bağdat'ta<br />bulunmuştur. İtalyanların ince uzun makarnalarına &quot;spago&quot;dan (ip)<br />gelen spagetti adını vermeleri de, bu doğu kökeni ihtimalini<br />kuvvetlendirmektedir.<br /><br />Bugün artık başlı başına bir makarna şeklini anlatım eden &quot;makaroni&quot;<br />ismi ise ilk başlarda tüm makarna çeşitlerini karşılamak için<br />kullanılan bir kelimedir. Neden bu kelimenin seçildiğine dair bir sürü<br />fantastik öykü olmasına rağmen, kelimenin kati kökeni<br />bilinmemektedir. İtalyanlar makarnaya, hamur anlamında olan &quot;pasta&quot;<br />ismini müsait görürken, Türkler &quot;makarna&quot; terimini tercih etmiştir.<br /><br />Endüstriyel boyuttaki ilk üretim 15 yy başlarında Napoli'de yapılmış<br />ancak dayanıklılık sağlanamadığı için başarılı olunamamıştır.<br />Napoli'de makarnanın iyice kurutulmasını ve böylece dayanıklı olmasını<br />sağlayacak iklim şartlarının keşfi ile, 1800'lü yıllarda endüstriyel<br />anlamda üretime tam bir geçiş olmuştur.<br /><br />Arapların Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde olması, Türk<br />mutfağına erişteyi taşımıştır. Önceleri evlerde yapılan erişte olarak<br />tüketilen makarnanın sanayiye dönüşmesi, 1922 yılında Piyale'nin<br />kurucusu Hasan Tahsin Bey'in &quot;Türk Makarna Fabrikası&quot; adı altında ilk<br />işletmeyi kurmasıyla olmuştur. Türkiye'de kurulan ilk gıda sanayi<br />dallarından birisi olan makarnacılık, 1950'li yıllara kadar küçük<br />kapasiteli tesislerde devam etmiştir. 1960'lı yıllarda artan makarna<br />fabrikalarına, 1970'lerde açılan büyük ölçekli fabrikalar da<br />eklenince, Türkiye makarna üreten ülkeler arasında 5. sıraya<br />yükselmiştir.


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:01.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.36 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.