Merve |
11.Nisan.2019 21:31 |
Çakmak Dolması( Eskişehir)
Malzemeler:<br /><br />6 kemer patlıcanı <br />500g kıyma <br />2 çorba kaşığı ince bulgur <br />1 orta boy soğan <br />2 domates <br />3 diş sarımsak <br />1,5 su bardağı yoğurt <br />tuz, karabiber<br /><br /><br />Yapılışı:<br /><br />Patlıcanların iki ucunu keserek atın ve dört santimlik dilimler halinde doğrayın. <br />Her bir parçayı koparmadan ikiye yarın. Acısını atması için üzerlerine uz ve biraz su serpin, bie süzgeçe koyarak 15 dakika bekletin. Daha sonra yıkayın ve süzün. <br />Soğan ve domatesi rendeleyin. Bir kapta kıyma, bulgur, soğan, rendelenmiş domatesin yarısı, tuz ve karabiberi karıştırarak dolma içini hazırlayın. <br />Bu içi patlıcanların boşluklarına sıkıştırarak doldurun. <br />Dolmaları tek sıra halinde bir tencereye dizin. Üzerilerine kalan rendelenmiş domatesi yayın. Yarılarına kadar su koyun. Bir taşım kaynatarak ateşi kısın. Kapağını kapayın, yaklaşık 30-35 dakika pişirmeye bırakın. <br />Sarımsakları dövün, çırparak yoğurtla karıştırın. <br />Dolmaları, yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.
|