Merve |
11.Nisan.2019 21:38 |
Makarna ve Pilav Ragù alla Napoletana (İtalya)
Bu akşam menümüzde bu var, çok sevdiğim için aklıma geldi sizle paylaşayım dedim çünkü inanılmaz lezzetli ve hazırlaması da bir o kadar basit bir makarna sosu...<br /><br />Öncelikle bu tarifi zaten biliyor olduğunuzu belirteyim çünkü bu sos, bildiğimiz kıymalı Bolonez sosun kardeşi oluyor "Ragu" denen şey et demek.. Doğal olarak o Bolonya usulü Ragu sosu bu da Napoli usulü Ragu sosu oluyor ) <br /><br />Arada ise Napoli daha güney bir şehir olduğundan tabiki domates farkı var Sosumuzun büyük çoğunluğunu domates oluşturuyor <br /><br />Ve tabiii domuz yemediğimizden dolayı bize uyarladım çünkü sos orijinalinde domuzla yapılıyor... <br /><br />Bugün kullandığım malzemeleri yazayım (pişmiş hali gözüme çok göründü muhtemelen 4-5 kişiye yeter)<br /><br />250 gram az yağlı kıyma<br />1 büyük boy veya 2 orta boy soğan (soğan önemli, cimrilik etmeyiniz )<br />Biraz domates salçası (göz kararı normal yemeğe ne kadar koyuyorsak buna da o kadar)<br />7-8 orta boy domates (özellikle dolapta artık beklemekten yumuşamaya başlamış olanlar varsa daha iyi olur sulu sulu)<br />Yağ tabiki... <br />Kimyon<br />Varsa bir kaç yaprak fesleğen taze fesleğen güzel olur.<br />Sarımsak 4-5 orta boy diş veya büyükse de bu miktarda. Fazlası bayar <br /><br />Bunun için geniş bir tencere, sac veya vok tavası vs. kullanıyoruz. En azından 250 g kıyma için anca yetti <br /><br />- Kıymayı atın çok az zeytin yağı (yoksa normal sıvı yağ da olur)... Üzerine suyunu basit bırakması için 1 kaşık tuz.<br /><br />- Kıymalar kahverengileşmeye başladığında soğanları kıyılmış şekilde ekliyoruz. <br /><br />- Soğanlar kavrulmaya yakın salçamızı ve sarımsakları ekliyoruz (sarımsakları daha erken eklerseniz kavrulur ve tadını bozar)<br /><br />- Salça da kavrulduktan sonra sanki çoban salata yapar gibi ince kıyılmış domatesleri ekliyoruz. Eğer domatesler iyi olgunlaşmamışsa göz kararı salça ilavesi yapılabilir. Bize yoğun tat lazım çünkü...<br /><br />- Bol bol tuz atıyoruz, dilimizi ısırsın çünkü makarnaları ek edince makarna bütün tuzu çekiyor ve lezzetsiz oluyor. <br /><br />- Sonra domateslerin suyunu bırakmasını bekliyoruz. Suyunu bıraktıktan sonra bir miktar suyu da çekeceğini hesaplayarak istediğimiz kıvamda sulandırıyoruz. (et suyu kullanırsanız müthiş olur)<br /><br />- Kaynadıktan sonra 15 dakika kısık ateşte pişiriyoruz ki malzemelerimiz iyice bütünleşsin...<br /><br />Sonra da bunu kepçeyle makarnamıza dökebiliriz ya da nasıl servis istek ederseniz Ama aşağıda da göreceğiniz resimlerden, sosu bol kullandığımızı anlayabilirsiniz.<br /><br />Üzerine paranız yetiyorsa parmesan peyniri, yok orta halliyseniz kaşar rendeliyor ve afiyetle yiyorsunuz ) <br /><br /><br /><br /><br /><br />Ve deeeeeeee servis aynen böyle oluyor: <br /><br />Orijinal kendi çekimimdir Sosun tabakta kalanını kimse dert etmesin bir dilim ekmekle süper temizleniyor <br /><br />
|