Forumbulteni.Com

Forumbulteni.Com (https://forumbulteni.com/)
-   İnkılap Tarihi (https://forumbulteni.com/-nk-lap-tarihi/)
-   -   Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922) (https://forumbulteni.com/-nk-lap-tarihi/7666-saltanat-kald-lmas-1-kas-1922-a.html)

BuraK 14.Ocak.2019 03:31

Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)
 
Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)Sebepleri:1.İstanbul hükümeti de İtilaf devletleri tarafından Lozan Görüşmelerine çağrıldı. Bu durum, TBMM ile İstanbul hükümeti arasında ikilik oluşturabilirdi.2.Saltanatın ulusal egemenlik ilkesine aykırı olması.3.Bazı çevrelerin hâlâ saltanat yönetimini istemesi Saltanatın Kaldırılmasının Önemi:1.Lozan’da ikilik çıkması önlendi.2.Milli egemenlik ilkesi güçlendirildi.3.Osmanlıların siyasi varlığı sona erdi.4.Devlet başkanı sorunu ortaya çıktı.5.Siyasi yetki ile dini yetkinin birbirinden ayrılması ile laiklik yönünde ilk adım atılmış oldu. Açıklamalar: 1.Vahdettin, saltanatın kaldırılmasından sonra gü­venliğini tehli­kede gördüğünden dolayı İngiltere’ye gitmek zorunda kaldı.2.Vahdettin’in halifeliği vatan dışında kullanabileceğini düşünen TBMM, 18 Kasım 1922’de Abdülmecit Efendi’yi halife olarak belirledi.3.Mustafa Kemal birleştirici yönünden dolayı Ulusal Mücadelenin ilk yıllarından saltanata açıkça karşı çıkmadı.4.Teşkilat-ı Esasiye Kanunu padişah ve halifeyi sembolik hale getirmiştir.


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:45.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.36 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.