Forumbulteni.Com     forum  

Geri Git   Forumbulteni.Com > >
Yardım Topluluk Ajanda Bugünki Mesajlar Ara

Cevapla
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 11.Nisan.2019, 17:48
RocKa RocKa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Junior Member
 
Üyelik tarihi: 05.Ocak.2019
Nereden: Ethiopia
Mesajlar: 0
RocKa - İCQ üzeri Mesaj gönder RocKa - AİM üzeri Mesaj gönder RocKa - YAHOO üzeri Mesaj gönder RocKa isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder
Standart Yerli filmler gişede yüz güldürmedi!

Toplam 70 yerli yapımın seyirciyle buluşacağı sinema sezonunda vizyona giren filmlerden 6'sı kar ederken, 7 film de yapım masraflarını kurtardı.

Gösterime giren diğer yapımlar zarara uğrarken, seyirci oranının yerli ve yabancı yapımlar arasında yarı yarıya gerçekleştiği belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Umumi Müdürü Abdurrahman Çelik, sinema sezonu boyunca 70 Türk filminin izleyiciyle buluşacağını anımsattı.

"Bu filmler içinde yekün gişeye ve seyirci oranına baktığımızda yüzde 50 yabancı film, yüzde 50 yerli film izlenme oranı var" diyen Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"70 yerli yapımın yanı sıra, 210 yabancı film vizyona çıktı ama gişe ve seyirci sayısına baktığımızda yarı yarıya. Doğal bu son yıllarda özellikle son 4-5 yıl içinde Türk filmlerini izleyen seyirci sayısı gittikçe artmakta. Bu da hem filmlerin çok olması hem de belirli filmlerdeki kalitenin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Türkiye'de 2010 yılının umumi tablosuna baktığımızda 70 film içinde yaklaşık 6 film kar etti. Yani, bu filmler, yapım maliyetinin üzerinde gişe hasılatı elde etti. Bunun yanı sıra, 6-7 film de maliyetini kurtardı, art kalan filmlerin tamamı zarar... Burada biraz ağırbaşlı düşünmek lazım. Dolayısıyla film üretiminde nitelik mi seyirci algısı mı yoksa sanat filmi mi önemli?

Ben, özellikle Avrupa ve ABD'yi ayrı tutuyorum. Çünkü ABD, tamamen bütün dünyayı saran filmler üretiyor ve tümüyle ticari filmler üzerine yoğunlaşıyor. Avrupa sinemasına baktığımız vakit ise tam olarak ticari sinemayı göremiyoruz. Yani, her ülkenin kendine göre belirli bir oranda yüzde 20'ye yaklaşan bir ticari film üretimi vardır. Türkiye'de de bu derhal derhal aynı. Asıl parayı kazanan filmler ve bütçe yapan filmler ise ticari filmlerdir ama sanat filmleri olmasın mı doğal ki olsun."

"FİLMLERİMİZİ KABUL ETMEZLERDİ"

Türkiye'nin son 20-30 yıldaki değişimini diğer ülkelerin algılayamadığını da dile getiren Abdurrahman Çelik, "Türkiye'ye gelenler ve yaşamış olanlar hariç halen Avrupalılar ve Amerikalılar, 100 yıl önceki Türkiye algısında yaşıyor" dedi.

Sinema filmlerinde Türkiye'deki yaşantıyı göstererek bu değişimin Türkiye'yi tanımayanlara gösterilmeye çalışıldığını aktaran Çelik, "Son 3 yıl içinde Avrupa'daki bütün uluslararası festivallerde Türk filmleri mutlaka ödül alarak döndü. Derhal derhal Avrupa'da ödül almadığımız A klasmanında hiçbir festival kalmadı" diye konuştu.
Avrupa'da birçok ülkenin önemli film festivallerinde Türkiye'yi misafir ülke yaptığını da anlatan Çelik, şunları söyledi:

"Daha önce filmlerimizi kabul etmezlerdi. Daha doğrusu, bırakın yarışmaya kabul etmeyi, 'şu filmi gösterelim' dediğimizde neredeyse Türkiye'ye karşı burun kıvrılırdı. Doğal o zamanlar yılda ortalama 10 film üretiliyordu. Bugün ise 70 film üretiliyor. Nitelik ve nitelik olarak Türkiye, sanat filmi anlamında çok ağırbaşlı performans gösteriyor. Avrupa'da Türk sinemasının büyük bir patlama yapmasının ve beğeni kazanmasının nedeni aslında biraz da TÜrkiye'nin gizemi. Türkiye'yi yeni tanıyorlar. Sinema, insanlarla çok hızlı iletişim, bağ kuran bir sanat dalı.
Türk filmlerinin Avrupa'da alaka çekmesinin en önemli nedenlerinden biri de bana göre, Avrupa sineması çöküyor. Ben bunu AB'nin bir toplantısında da söyledim herkes tuhaf karşıladı. Avrupa'da sinema destekleme fonlarını topladığınız vakit yaklaşık olarak yılda 1.5 milyar avroya yakın... Çok büyük bir bütçe ama üretilen filmlere ve Avrupa ile dünyadaki izlenme oranlarına bakın, hiçbir vakit Amerikan filmlerine yaklaşma imkanları yok asla. Bu Avrupa'da sinema sektörünün bana göre çöktüğünün bir göstergesi, son yıllarda trend aşağı doğru iniyor."
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
filmler, gişede, güldürmedi, yerli, yüz


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Açık

Forum Jump


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:44.


mersin escort alanya eskort