Kazakların onurunu kurtaracak!
Kazak yönetmen Erkin Rakişev, Kazakların onurunu kurtarmak için "Borat" filmine karşı "Kardeşim Borat" adlı bir film çekiyor. International Herald Tribune gazetesinin haberine göre, gösterildiği dönemde Kazakları aşağıladığı gerekçesiyle tepki çeken filmde yaratılan Kazakistan imajını bilakis çevirmeyi amaçlayan Rakişev, çağdaş bir Kazakistan görüntüsü çizmeye çalıştığını söylüyor. Rakişev, "Orijinal filmden sonra dünyanın her yerinde Kazak halkıyla alay edilmeye başlandı. Deli, vahşi, barbar insanlar gibi gösterildik. Halbuki gerçek bu değil" dedi.
Filmin bir siyah güldürü olduğunu belirten Rakişev, "Evet çağdaş Kazakistan'ı göstermek istiyoruz. Ancak bunu sıkıcı bir şekilde yapsaydık kimsenin ilgisini çekmezdi" diye konuştu.
BORAT'IN KARDEŞİ BİLO Söz konusu filmde, Borat filmini izleyen ve Kazakistan'ı merak eden John adlı bir Amerikalının bu ülkeye gitmesi ve Kazakistan'ın "harika bir ülke" olduğunu keşfetmesi, ilginç olaylarla anlatılıyor. Kazakistan'a gidince affallayan John, filmdeki hikayenin izini sürerek Borat'ın kardeşi Bilo'dan yardım almaya çalışır. Bilo, kendilerini Bush ve Obama zanneden akıl hastalarının bulunduğu bir akıl hastanesindedir. Bilo John'la beraber hastaneden kaçar, bir kuduz köpek kendisini ısırır, bir eşekle ilişkiye girer, gebe kalır ve tuhaf olaylar bölge devam fiyat gider.
Filmde John'u canlandıran oyuncu Roman Khikalov, bazı seviyesiz sahnelerin bulunduğunu kabul etmekle beraber filmin Kazakistan hakkında düşünce edinmeyi sağladığını belirtti. Khikalov, görsel yönü varlıklı olan filmin "Modern kenti, dağları, ülkenin güzelliğini gösterdiğini" söyledi.
2006 yılında çekilen 'Borat' filmine adını veren Borat, aktör Sacha Baron Cohen'in canlandırdığı hayali bir Kazak gazeteci ve televizyon muhabirinin adı. Filmde Borat'ın ABD ve ülkesindeki maceraları anlatılıyordu.
|