![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Yıllardır süt içde büyü gibi laflar soylenir şimdi sizlere sütü tamamen tanıtıyoruz
Dişi memeli hayvanların meme bezlerinden salgılanan, kendine has tadı ve kokusu olan, derhal derhal tüm gıda öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bünyesinde bulunduran gıda maddesidir. SÜTÜN BİLEŞİMİ Sütün bileşimi çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu etkenler şunlardır; ü Besleme ü İklim ü Hayvanın türü ve ırkı ü Hastalıklar ü Mevsimsel değişmeler ü Laktasyon dönemi ü Çevre faktörleri İnek sütünün bileşimi ise şöyledir; su ‡,3 Laktoz % 4,7 Yağ % 3,5 Protein % 3,4 Mineral maddeler % 0,75 Vitaminler % 0,35 SÜTÜN BESİN DEĞERİ Doğada yüksek oranda sadece sütte bulunan laktoz; 1-Enerji sağlar, 2-Bünyesinde bulunan Galaktoz beyin ve sinir dokularının oluşumunda rol oynar. 3-Bağırsaklarda istenmeyen mikroorganizmaların gelişimini engeller ve tipik barsak florasını geliştirici tesir yapar. 4-Vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar. Bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar. 5-Laktoz enzimi yetersizliği sebebiyle, laktoz intoleransı gösteren kişilerin süt yerine fermente süt ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir. Süt yağı; 6-enerji kaynağıdır. 7-Laktozun en iyi şekilde kullanımını ve vücudumuz için lüzumlu olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlar. 8-Süt yağındaki fosfolipitler, beyin ve sinir hücrelerinin hayati önem taşıyan kısımlarını oluşturur. 9-Süt yağı, vücut için lüzumlu olan doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurmasından dolayı beslenmede önemli fonksiyonları bulunmaktadır. 10-100 ml sütün içerdiği kollestrol miktarı sanıldığı gibi çok değil sadece 12 gr.dır |