![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
hamur için:
2 su bardağı un 1/4 tatlı kaşığı kabartma tozu 1 tutam tuz 2 tatlı kaşığı toz şeker 100 gr. tereyağı 2 çorba kaşığı sıvıyağ 1/2 su bardağı buzlu su iç için: 2 su bardağı kuru meyve (kuru kayııveya siyah erik) 1/2 su bardağı kahverengi şeker 1/2 su bardağı kuru üzüm 1/2 su bardağı kıyılmış badem 1/2 tatlı kaşığı tarçın Kızartmak için sıvıyağ üstü için: 4 çorba kaşığı pudra şekeri 1 tatlı kaşığı tarçın Hamur için; elediğiniz unu tuz. kabartma tozu ve şeker ile biraz yaygın bir kaba koyun. Tereyağını buzdolabından çıkarın ve bir bıçakla küçük parçalar halinde una ekleyin. Daha sonra bıçakla unla tereyağını hızlı hızlı keserek unun tereyağını yemesini sağlayın. Yalnız bu işlem sırasında un ve tereyağı homojen bir hale gelmez daha çok pütürlü bir görünümü olur. Daha sonra sıvıyağı ve buzlu suyu hamur ve tereyapı karışımına katın. Parmak uçlarınız ile aynı tart hamuru gibi kırık bir hamur elde edinceye kadar çalışarak yoğurun. Daha sonra hamurun üstünü örterek 30 dakika buzdolabında dinlenmeye bırakın. Eğer hamur çok dökülen ve kırılan bir hamur olursa biraz daha buzlu su ek edebilirsiniz. Hamurunuz dinlenirken seçtiğiniz kuru meyveyi küçük bir tencereye koyun. Meyveleri örtecek kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve 30 dakika hafif hafif kaynatarak pişirin. Yalnız siyah erik kurasunu ve kayısıyı beraber kullanmayın tatları çok farklı olduğu için tatlınızın lezzetini bozar. Meyveleriniz iyice pişip yumuşayınca meyvelerinizi süzün ve eğer erik kullandıysanız çatalla biraz ezerek çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra bir miksere koyun ve koyu bir püre haline gelinceye kadar çekin. Daha sonra meyve pürenizi yine tencereye koyun kahverengi şekeri ek edin ve sürekli karıştırarak 5 dakika kadar pişirin. Ateşten alıp içine tarçını kıyılmış bademleri ve kuru üzümleri ekleyin karıştırıp soğumaya bırakın. Buzdolabından hamurunuzu alın. 16 eşit parçaya bölün ve her parçayı 10 cm. çapında ve 3 mm. kalınlığında yani derhal derhal bir kahve fincanı altı büyüklüğünde açın ve ortasına hazırladığınız içten bir çorba kaşığı kadar koyun. Daha sonra bir fırça ile kenarlarına soğuk su sürün ve aynı yanra ay şeklinde kapatın. Pastelito'ları kapattıktan sonra kıyı kısımlarına bir çatalla bastırarak şekil verin. Yapışmaz bir tavaya bir parmak derinliğinde sıvıyağ koyup yakmadan kızdırın. İçine Pastelito'ları tavanın büyüklüğüne göre üçer dörder atarak iki tarafları da altın rengi alıncaya kadar iki yanlarını da ayrı ayrı bir buçuk dakika kadar kızartın. Süzerek kağıt peçetenin üzerine çıkarın ve tarçınla karıştırdığınız pudra şekerini üstlerine serperek sıcak olarak servis yapın. Dilerseniz Pastelito'ları kuru incir veya hurma ile de hazırlayabilirsiniz. ALINTIDIR. |