Zayıflatan Yeme Kuralları
Zayıflatan Yeme KurallarıDiyetisyenler, beslenme uzmanları, antropolojistler, cemiyet bilimciler ve doktorlar kadar ebeveyn ve büyükannelerin bir numaralı yazarı Michael Pollan , 'Food Rules - Yemek Kuralları' adlı kitabıyla yeme alışkanlıklarınızı değiştirecek. Beyaz ekmek yakında sizi öldürecek Bu tavsiye biraz büyükannenizin ak unun zararları konusundaki tavsiyesine benziyor olabilir. Ak unun şekerden farkı yok. Son araştırmalar büyükannelerin bu kurala göre doğru yaşadığını gösteriyor. Kepekli ya da tam tahıllı ekmek tüketenler daha sağlıklı ve daha uzun yaşıyor. Sütün rengini değiştiren mısır gevreği tüketmeyin Bunu tekrarlatmadan yapın. Bazı mısır gevrekleri, kimyasal işlemden ve karbonhidrat sürecinden geçiriliyor. Büyükannenizin tavsiye etmediği yiyeceklerden ırak durun Süpermarkette büyüklerimizin önermeyeceği binlerce yiyecek var. Dikkatimizi cezbeden paketlerde özel süreçlerden geçirilerek hazırlanmış yiyecekler metabolizmamızdaki bazı şeyleri bozabilir. İçerdikleri tatlandırıcılar, yağ, tuz zararlı olabilir.Doğal tatları bulmakta zorlandığımız zamanımızda ucuz ve basit bulunabilir yiyecekleri tercih edin. çok işlenmemiş, işlem görmemiş yiyecekler bizim için iyi. Acıktığınız vakit yiyin, sıkıldığını vakit değil Çok az kişi sadece acıktığında yeme yiyor. Çoğumuz sıkıldığımızda, rahatlamak, eğlenmek veya kendimizi ödüllendirmek istediğimizde yiyoruz. Eski bir sözü test edin; Yeterince acıkmadıysanız bir elma yiyin. Renkli beslenin Sağlıklı bir tabakta farklı renklerde besinler yer alır. Farklı renklerdeki besinler, farklı özellikler ve antioksidanlar içerir.Çoğu antioksidan kronik hastalıklardan korur, doğru beslenmenize yardımcı olur. Uzun 'içindekiler' listelerinden ırak durun Paketlenmiş yiyeceklerde 'içindekiler' bölümündeki liste uzunsa bu yiyeceği tüketmeyin. Bu besinin uzun bir hazırlık aşamasından geçtiğini gösterir. İçinde anlamadığınız şeyler içeren yiyecekleri tüketmeyin Selüloz, Aspartam, Kalsiyum propiyonat, Amonyum sülfat? Eğer kendi pişirdiğiniz yiyeceklere bunu eklemiyorsanız sebep başkalrının hazırladıkları tüketesiniz? Gıda mühendisleri, kimyagerler ürünlerin raf ömrünü uzatan, tazeliğini korumasını sağlayan bileşenleri yiyeceklere ekliyor. Bunların çoğu sağlığınıza ziyan verebilir, çoğu insanlar tarafından sürekli tüketilemez. En iyisi tüketmemek.Süpermarketlerin kenarlarından alışveriş edin Çoğu market uzun süreçte üretilmiş yiyecekleri marketlerin ortasındaki raflarda satışa sunar. Et, balık, süt gibi tazeliğini uzun süre koruyamayan yiyecekler duvar kenarlarında yer alır. Sindirim için önceden bazı yiyecekler tüketin Yararlı bakteri içeren yoğurt, soya sosu gibi yiyecekler tüketin. Yağlı balık tüketmeyin Uskumru, sardalya ve hamsi iyi seçimlerdir. Bir uzmanın deyişiyle; 'Ringa ile dolu biryerde birkaç hekim olur' Sadece gıda tüketin Hazır yiyecekler, raflara gelinceye kadar birçok işlemden geçirilmiş ve besleyiciliğini kaybetmiştir. Çürümek üzere olsalar bile, doğal, gerçek yiyecekleri tüketin. (Sadece bal hariç) 'Düşük yağlı' diye etiketlenmiş yiyeceklerden ırak durun Yiyeceklerin yağsız olması şişmanlatmayacağı anlamına gelmez, karbonhidratlarda şişmanlatabilir. Çoğu düşük yağlı ve yağsız yiyecekler daha şekerlidir. Doğal yiyecekleri tüketerek 'diet' ibareli yağsız ve şekersiz gıdalardan ırak kalabilirsiniz. Yavaş yiyin Yediğinizin tadını almak istiyorsanız yavaş yiyin. Günümüzde unutulmuş bir kaide da işinize yarayabilir; 'Her lokmadan sonra çatalınızı bırakın.' Ispanak suyu için Bilim adamlarının desteklediği diğer geleneksel kaide sebze sularının vitamin bakımından varlıklı olmasıdır. Soslara ve çorbalara sebze suları ekleyin. Ispanak en yararlı sebze sularından biri. Daha küçük tabaklar ve bardaklar alın Büyük porsiyon tabaklar daha çok yemenize sebep olur, derhal küçültün. Doyduktan sonra yemeyi bırakın Doyunca derhal yemeyi bırakın. Japonlar yüzde 80, Çinliler yüzde 70 doyduğunuzda yemeyi bırakmanızı öneriyor. Geleneksel tavsiye; 'Masadan biraz aç kalarak kalk'Benzin istasyonlarından yiyecek alma Benzin istasyonlarında hazır, şekerli, tuzlu atıştırmalıklar satılır. Özellikle şekerli içeceklerden ırak durun. Kendiniz için yemeyin Yalnızken çok yeriz. Kalabalıkta daha az yiyecekle doyarız. Bunun nedeni yiyecekler değildir, o sırada yemekten alınan toplu haz ile daha az yersiniz. Big Mac ya da Pringles'ı düşünmeyin Hazır yiyecekleri aklınızdan çıkarın. Depresyonda olduğunuzda sizi mesut ettiğini düşünebilirsiniz ancak yiyeceğiniz bittikten sonra üzüntünüz devam etmiyor mu, daha çok açlık duymuyor musunuz? ırak durun ya da limit koyun! Bazılarının aklından çıkarmadığı atıştırma uygulamasını deneyin;'Atıştırmaya hayır, ikinciye hayır, tatlıya hayır' Sadece bir kereliğine kuralları uygulamayabilirsiniz Yiyecek konusundaki takıntılarınız mutsuzluğa hatta sağlığınıza mal olabilir. Özel günlerde bu kuralların bazılarını geçici olarak uygulamayabilirsiniz. Vakit vakit birini yapmamak hepsini yapmaktan daha iyidir ve sizi rahatlatır.
|