Mevlana Böreği Tarifi
Mevlana Böreği Tarifi Malzemeler 1 çay bardağı sıvıyağ1 çay bardağı yoğurt2 çorba kaşığı sirke1 tane yumurtaBir tutam tuz1 çay bardağı ılık suAldığı kadar un İçi için 300 gram ıspanak veya pazı200 gram tulum peyniriYarım demet taze soğanYarım demet maydanozPulbiber, karabiber Hamuru İçin 1 çay bardağı sıvıyağ150 gram eritilmiş tereyağı Yapılışı Sıvıyağ, yoğurt, sirke, yumurta, tuz ve ılık suyu derin bir kaseye alın. Unu azar azar ek ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurdan iri koz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın. Üzerlerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. İçi için ıspanak veya pazının saplarını ayırın. Yaprakları yıkayın ve incecik kıyın. Bir tencerede kendi suyunu salıp çekene kadar pişirin. Soğuduktan sonra içine tulum peyniri, ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz, pulbiber, karabiber ek edip karıştırın. Hamurları pasta tabağı büyüklüğünde açın. Her bir hamurun arasına sıvıyağ ile tereyağı karışımından sürüp üst üste koyun. Daha sonra hamurları merdane ile tek bir hamur olacak şekilde açın. Üzerine yine sıvıyağ ile tereyağı karışımından sürün. Bohça şeklinde dört ucunu birleştirip katlayın. Bu hamuru kare biçiminde bütün olarak yine açın. Dört eşit parçaya bölün. Parçaların her birini yarım cm kalınlığında 20×20 kare biçiminde açın. Kare şeklindeki hamurların ortalarına ıspanaklı veya pazılı harcı paylaştırın. Köşelerinden ortaya doğru bohça yapar gibi katlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 radde fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra börekleri dörde bölün ve servis yapın.
|