Sade Fransız Ekmekleri
Sade Fransız Ekmekleri Malzemeler:* 1 su bardağı süt* 1/2 su bardağı su* 1/4 su bardağı sıvı yağ* 1 çorba kaşığı sirke* 4 su bardağı un* 1 paket Dr Oetker instant maya* 2 tatlı kaşığı şeker* 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanması:* Süt ve suyu bir cezveye koyup ılıtın (ılık – sıcak arası olacak).* Bu arada unu bir kaba koyun. Mayayı, tuzu ve şekeri (yani tüm kuru malzemeyi) içine serpiştirin, karıştırın ve ortasını havuz gibi açın.* Ilıttığınız sulu sütü, sıvıyağı, sirkeyi koyup (yani tüm sıvı malzemeyi) 5 dakika yoğurun. Ele pek yapışmayan, ama oldukça yumuşak bir hamur olacak.* Üstünü kapatıp, ılık bir yerde 2 katı oluncaya kadar (ben kaloriferin üstüne koyuyorum) yaklaşık 1 saat bekletin.* Kabarınca isterseniz bu şekilde mandalina gibi toplar yapıp tepsiye dizin ya da tek somun olarak şekil verin (ya da merdane ile açıp içine ceviz, zeytin ne istiyorsanız serpin, tomar yapıp kalıba koyun).* Üstüne elinizle su sürün ve üstüne bıçakla 1-2 kesik atın, çok az un serpin. Yine sıcak bir yerde yaklaşık yarım saat bekletin.* Önceden ısıtılmış 260 radde fırında, yaklaşık 20-25 dakika pişirin. (Fırının içine ısıya dayanıklı bir kase ya da kabın içine su koyup fırının en altına koyun. Suyun buharı ekmeğin daha yumuşak olmasını sağlıyor.)* Pişince tel ızgaraya alıp soğumasını bekleyin.
|