Sütlü kabartma tozlu poğaça nasıl yapılır?
Sütlü kabartma tozlu poğaça nasıl yapılır? Sütlü kabartma tozlu poğaça tarifi arayanlar için, oldukça güzel bir tarifimiz var. Bu lezzetli poğaçalar herkes tarafından ağızda dağılan lezzeti ile bilinir. Mayalı poğaçalarla kıyaslandığında daha gevrek, üstelik daha dişe gelen bir lezzete sahiptir. Süt ve kabartma tozu ile yapıldığından, kendisine has bir lezzete sahip poğaçaları beğeneceksiniz. Hem de bekledikçe lezzeti daha da güzel oluyor. Bu poğaçaları zevkle yiyeceksiniz. Yanına bir fincan çay servisi yaparak, gerek kahvaltıda, gerekse ikindi çay saatlerinde sizlere eşlik edecek. Üstelik ağzı kapalı kavanozda bekletip, poğaçalarınızı bitinceye kadar aynı tazelikte tüketme olanağınızda var. Şimdi beraber bu lezzetli poğaçaları hazırlamaya başlayalım. Sütlü kabartma tozlu poğaça için lüzumlu olan malzemeler1 su bardağı süt60 gram oda sıcaklığında margarin1 çay bardağı sıvı yağ1 paket kabartma tozu1 aş kaşığı sirkepoğaça 1Yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuzAlabildiği kadar elenmiş un İç malzemesi300 gram az tuzlu ak peynir ya da isteğe göre kaşar, tulum loru5-6 dal maydanozYeteri kadar karabiberÜzerine sürmek için 1 tane yumurta sarısıÇörek otu ve susamSütlü kabartma tozlu poğaça yapılışı İlk önce poğaça hamurunu yoğurmak için geniş bir kabın içerisine oda sıcaklığında olan margarini, sıvı yağı ve sütü koyun. Daha sonra içine sirke, tuz ve kabartma tozunu ek edin. Hepsini karıştırdıktan sonra elenmiş unu azar azar ek edin ve poğaça hamurunu elinizle yoğurmaya başlayın. İçine koyacağınız un için tarifte ölçü vermedik. Çünkü yoğurma sırasında bunu kendiniz ayarlarsanız, hamurda daha iyi bir kıvam elde edebilirsiniz. Kulak memesi dediğimiz yumuşaklıkta bir hamur elde edin. Hamuru birkaç saat buzdolabına koyarak dinlendirin. Hatta isterseniz poğaça hamurunu bir gün önceden de yoğurabilirsiniz. Böyle daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Kabartma tozuyla hazırlanan hamur dinlendikçe güzelleşir. Bu sırada sizde poğaçanın iç malzemesini hazırlayın. İç harcında kullanacağınız az tuzlu ak peyniri ya da loru bir kâsenin içine koyun. Peynir kullanıyorsanız bunu çatalla ezin. Üstüne maydanozu ince kıyarak ek edin, biraz da karabiber ekleyip hepsini karıştırın. Daha sonra dinlendirdiğiniz hamurdan koz kadar parçalar koparıp, bunları elinizle açın. Orta kısmına iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup, elinizle yuvarlak olacak şekilde poğaça şekli verin. Bunu başka türlü de yapabilirsiniz. Fırın tepsisinin içini yağlayıp ya da içine yağlı kâğıt serip hazırladığınız poğaçaları aralıklı olarak tepsiye dizin. Bütün hamuru bu şekilde şekillendirdikten sonra, tepsideki poğaçaların üstüne yumurta sarısını sürün. Biraz da üzerlerine çörek otu ve susam serpiştirin. Şimdi fırınınızı 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın. Poğaça tepsisini hiç bekletmeden fırına koyabilirsiniz. Üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar sütlü kabartma tozlu poğaçaları iyice pişirin. Daha sonra fırından çıkararak, poğaçaları ılık olarak demli bir çayla beraber sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.
|