ŞARKÜTERİ, BAKKAL VE GIDA PAZARLAMA SATIŞ ELEMANI
TANIM Şarküteri, bakkal ve gıda pazarlarında müşteriye ürünü tanıtan ve satmaya çalışan kişidir. GÖREVLER - Satışa sunulacak malları teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar ve etiketler, - Malları raflara yerleştirir, camekan düzenlemesine yardımcı olur, - Satılacak malları cins, nitelik ve fiyatlarına göre sınıflandırır. Koku vb. özelliklerle birbirini etkileyebilecek ürünlerin yan yana bulunmamasına dikkat ederek özürlü veya kullanılmaz durumdaki malları ilgili birimlere gönderir, - Müşteriyi psikolojik olarak etkilemeye çalışır ve onu, satın almaya teşvik eder, - Varsa müşterinin şikayetlerini dinler ve durumu ilgililere bildirir, - Satılan malın satış fişini düzenler ve her gün satılan malların dökümünü yapar, günlük satış cirosunu hesaplar ve satış fişlerini mal çıkış defterine işler, - Mal stoklarını denetim ederek bir sonraki satış günü için ne kadar satış yapabileceğini ilgililere bildirir ve ona göre depodan mal getirir, - Bozuk ve kullanma süresi geçmiş malları ayırarak ilgili birimlere gönderir. KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Satılan ürünün cinsine göre mekanik yada elektronik ölçü ve tartı aletleri kullanılır. Ürünü tanıtıcı broşür ve kataloglar, hesap makinesi, fatura ve sevk irsaliyesi, yazar kasa. MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanı olmak isteyenlerin; - Güler yüzlü, sabırlı, - İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen, girişken, - Uzun süre ayakta durabilen, - Ellerini çabuk ve ustalıkla kullanabilen, - Tertipli, düzenli, pak ve hoşgörülü, - Birçok şeye aynı anda dikkat edebilen kimseler olmaları gerekir. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI - Şarküteri bakkal ve gıda pazarlarında pak ve düzenli bir ortamda satış yaparlar. Günün erken saatlerinden geç saatlerine kadar ve genellikle hafta sonları da iç olmak üzere uzun bir çalışma süresi mevcuttur. Çalışma yoğunluğu özel gün ve mevsimlere bağlı olarak artar yada azalır. - Bu iş elamanları çalışmalarında birinci derecede insanlarla ilgilidirler. İş sürekli ayakta durmayı gerektirir. Bu yüzden iş üyeleri arasında bel rahatsızlığı, varis gibi hastalıklar görülmektedir. ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Şarküteri bakkal ve gıda pazarlarının yanı sıra büyük marketlerde de çalışabilirler. - Hizmetler sektöründe yaşanan gelişmeye enlem olarak ve insanların düzenli bir geliri olmasa da tüketmek zorunda oldukları ürünlerin satışının yapıldığı bir iş olması nedeniyle iş bulma olanağı yüksektir. Iş elemanı bir başka kişi ya da bir gıda işletmesinde çalışabileceği gibi kendine ait işyeri de açabilir. MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine müsait olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya müsait olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - Mesleğin eğitim süresi idadi veya daha üst düzeyde umumi eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır. Haftada bir gün okulda teorik, beş gün işyerinde pratik eğitim şeklinde yapılır. - Mesleki Eğitim Merkezinde yapılan teorik öğretimin 1/3’ ü umumi kültür dersleri, 2/3’ ü ise iş bilgisi derslerinden oluşur. Eğitim süresince öğrencilere; Muhasebe, İş güvenliği, Matematik ve Mesleki Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi, Iş Bilgisi, Muhasebe, Bilgi İşlem, İş Bilgisi, Toplam Nitelik Yönetimi, Müşteri İlişkileri ve Satış Belgesi dersleri verilmektedir. MESLEKTE İLERLEME - Meslekte üstat ve üstat öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Şarküteri, Bakkal ve Gıda Maddeleri Satış Elemanı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. BENZER MESLEKLER: Diğer satış elemanları, pazarlamacı. BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilere pratik eğitimleri boyunca işverenleri tarafından asgari ücretin 0’ undan az olmamak kaydıyla aylık ücret ödenir. - Mesleki eğitimlerini tamamlayan elemanlara işyerinin ücret politikalarına enlem olarak değişik sistemlerde ücret ödenebilmektedir. - İşe ilk girişte genellikle asgari ücret uygulanmakta, gösterilen performansa ve işyerinin niteliğine göre ücret artışları söz konusu olmaktadır. Ayrıca işyerinin durumuna göre kazanç sayılabilecek aş servis ve başka olanaklardan da faydalanabilirler. - Kendi işinde çalışan bir iş elemanı ile bir işverenin yanında çalışanın kazançları da farklıdır. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Umumi Müdürlüğü Iş Danışma Merkezi, - Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Umumi Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri. Kaynak: İskur
|