![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Pastırma yapmanın tam zamanıdır
Pastırma ne zaman, nasıl yapılır? Nasıl kesilmeli? Pastırma yazı denilen dönem, Ekim ayının son haftasıyla Kasım ayının sonuna kadar sürer. En lezzetli pastırma ve sucuk, bu dönemde yapılır. Gündüz Erciyes'in rüzgarıyla açık havada kurutulan pastırma ve sucuklar, gece hava sıcaklığının sıfır dereceye kadar düşmesi sonucu olgunlaşarak lezzetlenir. Yapımı Kesilen etler, dinlendirilip müsait olarak söküldükten sonra tuzlanıp baskıya alınır. Yıkanıp ikinci baskıya konup kurutulduktan sonra çemen içerisine yatırılıp bir süre bekletilir. Üzeri çemenle sıvanıp bir süre daha kurutulduktan sonra piyasaya sunulur. Lezzeti doğraması Pastırma ne kadar iyi yapılırsa yapılsın, iyi doğranmazsa ağızda kolayca çiğnenmez. Kayseri pastırması mutlaka bıçak ile doğranmalıdır. Makinada doğranan pastırma, yandığı için lezzetini kaybeder. Pastırma çeşitleri Pastırma çeşitleri arasında, en kıymetli ve lezzetlisi kuşgömü, sırt ve antrkot cinsi olanı. Büyükbaş hayvanın sırt bölgesinden elde edilen etlerden yapılan bu öbek pastırmalar birinci kalite, eğrice, dilme, şekerpare adı verilen türler ikinci nitelik ve sıra pastırması da üçüncü nitelik olarak adlandırılıyor. |