Forumbulteni.Com     forum  

Geri Git   Forumbulteni.Com > >
Yardım Topluluk Ajanda Bugünki Mesajlar Ara

Cevapla
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 10.Nisan.2019, 20:45
NurPeri NurPeri isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Moderator
 
Üyelik tarihi: 14.Ocak.2019
Mesajlar: 275
Standart DÜNYANIN 7 HARİKASI "PiRAMiTLER"

PiRAMiTLER
"insan zamandan korkar, vakit ise piramitlerden..."
7 Harika'nin hala yasayan tek kaniti; öylesine ki, tarihçilerin veya ozanlarin onu harika olarak tanimlamasina hiç ihtiyaci yok. Görüntüsü, ölçüleri ve sekliyle inanilmaz güzellikte görkemli dev bir yapit. Büyük Piramit ya da Khufu-Keops Pramidi hala zamana karsi dimdik duruyor ve yok olmamakta direniyor.
Yeri; Giza'da antik Memphis kentinde, bugünkü Misir'in baskenti Kahire'nin bir parçasi.
Tarihi; Genel kani, Giza piramitlerinin üçünün de 7 Harika kapsamina alindigidir ama belirtilen piramit, 4. Hanedan'dan Misir Firavunu Khufu'nun, bilimsel saptamalara göre anit-mezar olarak MÖ 2560'ta yaptirdigi Büyük Piramit'tir. Geleneksel olarak piramit yapimi Eski Misir'da bir "platform-mastaba" kültürünün ürünüdür ve kraliyet için yapilir. Daha sonralari, sayisiz yigma mastaba yapilmistir. Ilk piramitlerin en iyi örnegi ünlü mimar Imhotep tarafindan Kral Djoser adina yapilan Sakkara piramididir. Bilimsel gelenege göre, Büyük Piramit 20 yilda yapilmistir; Önce bir şehir yapilmis, tas bloklari tasinmis ve yigilmistir. Yüzeyin düzlestirilmesi için uzun vakit çalisildigi saniliyor. Ama tas bloklarin nasil yerlestirildigi henüz anlasilmis degil, çesitli kuramlar üretiliyor; Bir kurama göre yapilan spiral bir rampaya çikarilan tas bloklar üst üste konuluyordu. Rampa çamur kaplaniyor, sulaniyor ve tas bloklar itilerek kaydirilabiliyordu. Bir diger kurama göre, tas bloklar dev manivelalarla kaldiriliyordu. Napolyon, 1798'de Misir'a girdiginde piramitlerin önünde askerlerine; "Askerler, piramitlerin tepesinden 40 yüzyil bize bakiyor" demisti.
Tanimlama; Büyük Piramit, 145.75 metreydi ama simdi 10 metresini kaybettigi kabul ediliyor. 43 yüzyil boyunca dünyanin en yüksek yapisiydi, ancak 19. yüzyilda geçilebildi. Yüzeyi yumusak ve düzlestirilmis taslarla kapliydi, kalintisi hala görülebilmektedir. Egimi 54 radde 54 dakikadir. Tabaninin dört kenari tam ölçüldügünde ve yönleri belirlendiginde kusursuzdur. Taban köselerinin birlestirilmesiyle tam bir kare elde edilir, her kenari 229 metredir ve kıyı uzunluklari arasinda maksimum hata orani sasirtici bir sekilde % 0.1 bile degildir. Piramidin, her biri birkaç ton agirliginda olan iki milyon tas bloktan yapildigi saniliyor. Eger üç piramidin taslari yan yana dizilirse, tüm Fransa'yi çevreleyecek 3 metre yüksekliginde ve 30.48 santimetre kalinliginda bir duvar yapilabilir. Büyük piramit, Roma'daki St.Peter, Floransa Milanove, Londra'daki Westminster ile St.Paul katedrallerinin tümünü yan yana koyarsaniz kapladiklari yeri tamamen dolduracaktir. Geçmise göre artik piramitler için yeni kuramlar gelistiriliyor; Astronomik bir gözlemevi, özel bir inanç için tapinak, bilinmeyen çok eski bir uygarligin yaptigi geometrik yapi, dünya disi canlilar tarafindan yapilan özel amaçli bir yer...Hangisi olursa olsun, bugün dev piramit ve yanindaki iki benzeri, ilk bakildiginda ölümden sonraki yasama dogru yapilacak mistik yolculugun simgesi ve anisi olarak Nil'in bati yakasinda gizem bulutlari arasinda duruyorlar.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
dÜnyanin, harİkasi, piramitler


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Açık

Forum Jump


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:53.


mersin escort alanya eskort