![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Turşu yaparken dikkat edilecek noktalar.
İyi bir turşu elde etmek için öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta, turşunuzu kurarken turşuluk sebze kullanılmasıdır. İri sebzeler ile kurulan turşu, lezzetli olmayacağı gibi dayanıklı da olmaz. Turşuluk salatalık 7-10 cm. arasında olmalı, biber ince ve etsiz, ak lahana ise katı ve sıkı dokulu, ak yapraklı olmalıdır. Turşunun oluşumu beklenirken, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca salamuranın seviyesi sebzeleri örtecek miktarda olmalıdır ve tüketilene kadar da bu şekilde saklanmalıdır. Turşunuzu hazırlarken, defne yaprağı, maydanoz, dereotu, kereviz yaprağı, adet karabiber, sarımsak gibi çeşniler eklemeniz turşunuza ayrı bir tat verecektir. Turşunuzu tükettikten sonra suyunu da içebilirsiniz. Turşu çeşitleri arasında ilk akla gelenler salatalık, biber, domates, havuç, patlıcan ve lahanadır. Artık çeşitler bununla kalmıyor, aklınıza gelen her türlü sebze ve meyvenin turşusunu kurabiliyorsunuz. Bunlar arasında kabak, şalgam, pırasa, acur, karnabahar, taze fasulye, mısır, pancar, soğan, sarımsak, kızılcık, karpuz, kiraz, muşmula, ayva, mandalina, portakal, üzüm, elma ve armut sayılabilir. |