![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Taze alın taze pişirin
Güzel, lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlamadan önce gıda alışverişinde dikkatli olmanızı gerektiren noktalara göz atın Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, düzgün, çürüksüz, pörsümemiş, sulu ve lezzetli olanlarını seçilmeli. İri, gösterişli starking elmanın içi unlandığından, küçük Amasya elmasından daha lezzetsizdir. Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları, patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları iyidir. Yeşil fasulyenin kırıldığında gevrek ve kılçıksız olanını seçiniz. Yumurtanın en kalitelisi taze ve iri olanıdır. Yumurtanın sarısının koyu ve açık sarı olması gıda değerini çok etkilemez; taze yumurtanın hava boşluğu küçüktür, hafif değildir ve sallanırken ses gelmez. Konserve ve süt kutularında yarık, çatlak, kapaklarda bombe (dışa dönüklük) olmamalıdır. Etin yağsız olanının besleyici değeri daha yüksektir. Kahvaltılık margarinlerin su oranı da yemeklik margarinden daha yüksektir. Yiyecekleri satın almak kadar müsait koşullarda saklamak da önemli. Patatesi orta nemli, karanlık, hava akımı olan yerde, kuru soğanı serin ve kuru yerde saklayınız. Ekmeği günlük alın. Naylon torba içinde uzunca süre tutulan ekmek küflenebilir. Küfler görünür olabileceği gibi, gözle görünmeyebilir. Ekmek iki günden daha uzun bekleyecekse, buzluğa koyarak dondurun. Yenmeden bir saat önce buzluktan çıkarın. Eğer derin dondurucuya sahipseniz yiyeceklerinizi daha uzun süre saklayabilirsiniz. Ancak derin dondurucudan çıkardığınız yiyecekleri, çözüldükten sonra yeniden dondurmayın. |