![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Sağlık Bakanlığı, sahura kalkmadan oruç tutulmasının aç kalma süresini artırdığı için halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve tansiyon ile kan şekeri sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı'nın Ramazan ayı dolayısıyla beslenme konusunda yaptığı bazı uyarı ve öneriler şöyle: -İftar ve sahurda yavaş yavaş ve az miktarda aş yenilmeli, yemekler ağızda iyi çiğnenmelidir. -İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanılmalı, çorbanın ardından etli veya etsiz, çok yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlı tüketilmeli. -Sütlaç, keşkül, güllaç gibi tatlılar tercih edilmeli. -İftar ve sahur arasına konulan ara öğünlerle dengeli beslenme sağlanmalı. -Aşırı yağlı kızartma ve kavurmalar ile hamur tatlıları, şekerleme ve aşırı tatlı besinlerden ırak durulmalı. Kolay hazmedilen, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve kepekli ekmek gibi posalı besinler ile gıda değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli. -Sahura kalkmadan oruç tutulması, aç kalma süresini artırdığı için halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon ve kan şekerinin düşmesine; verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü ve dikkatte azalmaya sebep olur. -Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru fasulye, nohut, mercimek yemekleri tüketilmeli. -Sahurda aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan ırak durulmalı. Zeytin, meyve, çiğ sebze, reçel gibi gıdalar tüketilmeli. -Sıvı alımına önem verilmeli ve iftar ile sahur arasında 10 su bardağı su içilmeli. Aşırı çay, kahve ve asitli içecekler yerine, taze sıkılmış meyve suyu ve komposto tüketilmeli. Kaynak:Mynet |