Forumbulteni.Com     forum  

Geri Git   Forumbulteni.Com > >
Yardım Topluluk Ajanda Bugünki Mesajlar Ara

Cevapla
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 11.Nisan.2019, 20:55
Merve Merve isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Moderator
 
Üyelik tarihi: 14.Ocak.2019
Mesajlar: 303
Standart Eskiden CoLa Yoktu

Eski İstanbul konaklarında, evlerinde ve hatta saraylarda soğuk kış gecelerinde içilen ve tatlı sohbetler eşliğinde insanın içini ısıtan kimi de sıcak yaz akşamlarında insanın içini ferahlatan içecekler varmış. Ev imkanlarıyla ucuza üretilen bazı keyif meşrubatlarını sizler için derledik. Ve düşündük ki; "eskiye dönüş modası" her yerde karşımıza çıkıyor, insanların içinde hissettikleri "eski'ye dönüş'ü" belki siz de bu bazı tariflerle yaşamak ve yaşatmak istersiniz.



GELİNCİK ŞURUBU

300 gr. gelincik çiçeği, yaprakları alınıp bir kaseye konur ve üzerine 2 limon sıkılıp elle ezilir. 15'er gram bahar, tarçın, karanfil, karabiber, zencefil, pespeye, kına kabuğu iyice dövülerek bir elekte elenir. 1,5 kilo şekerle iki taşım kaynatılır. Sonra bir tülbentten süzülerek yine ateşe konur, şurup kıvama gelinceye kadar kaynatılır. Soğuyunca şişelere konarak kaldırılır.

HARDALİYE

Üzüm suyu sıkılıp süzüldükten sonra, 1,5 kilo şıraya 3 gr. hardal tohumu konur ve bir tülbente bağlanır. Üzüm suyu ile kaynatılır, şıra elde edilir. Bu şıra şarap olmaksızın aylarca kalır. Kışları ıstıcı bir içki olarak kullanılır.

GÜL ŞERBETİ

100 gram taze, kokulu gül yaprağı, 1 su bardağı toz şeker, 2 çorba kaşığı limon suyu, 5 bardak su. Cam kasede limon suyu ile diplerinin ak kısmı makasla kesilmiş güller 10 dakika ovulur. 20-30 dakika beklendikten sonra şekerli suda bir taşım kaynatılır. Limonla ovulmuş gül yaprakları ek edilir. Soğuyunca tülbentten geçirilir ve sürahiye konur. Akşam yapılıp ertesi gün süzülürse daha nefis olur.

ŞIRA

Şıra, taze üzümü ezip sıkmak ve suyunu ayırmakla yapıldığı gibi kuru üzümden de olur. Kuru üzüm, güzelce yıkandıktan sonra suya yatırılıp birkaç saat bekletilir. Sonra taş dibekte macun kıvamına gelinceye kadar dövülür. Su ek edilerek karıştırılır ve süzülür. Suyu alındıktan sonra üstüne yeniden biraz daha su konup karıştırılır ve yine süzülür. Posası atılır, böylece elde edilen üzüm suyu şıradır. Eskidikçe sertliği ve ekşiliği artar.

SALEP

1 kilo süt, 8 çorba kaşığı şeker, 2 çorba kaşığı nişasta, 2 çay kaşığı salep, 4 damla sakızı. Şeker ve salep ayrı bir kapta karıştırıldıktan sonra ateşteki süte ek edilir. Süt kaynayıncaya kadar karıştırılır. 1 fincan soğuk süt ile sulandırılmış ve ezilmiş nişasta, kaynayan suya karıştıra karıştıra dökülür. Hafif ateşte 5 dakika daha kaynatılır. Sakızı biraz şekerle dövüp ek edilir, bir 5 dakika daha kaynatılır. Tarçın ya da zencefil isteğe bağlı olarak serpilir.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
cola, eskiden, yoktu


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Açık

Forum Jump


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:46.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.36 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.
ankara escort ankara escort ankara escort çankaya escort ankara otele gelen escort eryaman escort eryaman escort ankara escort eryaman escort kızılay escort escort ankara çankaya escort kızılay escort ankara eskort Antalya Seo tesbih
escort bayan mersin escort alanya eskort