![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Gıda alışverişinde üstat mısınız?
Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze olmasına dikkat edilmeli, çok yaş görünümde, üzerinde lekeler bulunan, hafif çürümüş veya üzerine öz suyu bulaşmış sebze ve meyveleri almaktan kaçınmalıdır. Soğukta muhafazası gereken bir gıda soğuk olmadığı hissedilirse alınmamalı, varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri denetim edilmelidir. Süt ve süt ürünlerinde genellikle belli bir tarihe kadar kullanma tarihinin yer aldığına dikkat edin. Bu ürünler 4 santigrat radde sabit sıcaklıkta saklanmalıdır. Eğer sıcaklık 10 santigrat radde ise bu mamullerin muhafaza edilebilirliğinin 4 kez azaldığına dikkat edin. Oda sıcaklığında bekletilen yumurtaları almayın. Kabuğunda patojen (hastalık yapıcı) 'Salmonella enteridis' mikroorganizması bulaşması olabileceği ve yumurtanın içine de geçebileceği dikkate alınarak yumurtalarda kırık, çatlak ve aşırı kir bulunmamasına dikkat edin. Konserve kutularında herhangi bir açılma olup olmadığının da mutlaka denetim edilmesi gerekir. Kutunun tepesi veya tabanındaki tümsek oluşumları tehlikelidir. Bu tür konserve kutusunu art götürün. Taze et ve tavuk paketlerini poşetin en altına yerleştirin. Deterjan gibi kimyasal malzemeleri gıda maddeleri ile aynı poşete koymayın. |