![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
MALZEMELER
350-400 gr Amerikan pirinci 3,5-4 su bardağı kaynar su 2-3 aş kaşığı sıvı yağ Yarım aş kaşığı tereyağı Yarım tatlı kaşığı toz zencefil Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal 1-2 adet püre haline getirilmiş acı yeşil biber 2 aş kaşığı bezelye (tepeleme) 2 aş kaşığı doğranmış yeşil fasülye (tepeleme) 2 aş kaşığı küçük küpler halinde doğranmış havuç (tepeleme) 2 adet domates (kabukları soyulmuş ve küçük küpler halinde doğranmış) Yeterince tuz Yarım demet ince doğranmış maydonoz Koku verici Baharat torbasının malzemeleri ve hazırlanışı : 2 adet karanfil 1 tatlı kaşığı adet kimyon Yarım tatlı kaşığı soğan ve sarmısak tozu yoksa bir aş kaşığı doğranmış soğan l-2 diş dövülmüş sarımsak 1 tatlı kaşığı öğütülmüş kakule Küçük bir parça çubuk tarçın 1-2 defiıe yaprağı Tüm malzeme kanştırılır ve pak bir torba içine konup, ağzı sıkıca bağlanır ve tencereye asabilmek için ipi uzun tutulur. HAZIRLANIŞI Pirinç yıkanır, 15 dakika suda bekletilip süzülür. Zerdeçal, yeşil biber birbiri ile kanştırılır ve bu karışım ısıtılmış yağda kokuları iyice ortaya çıksın diye kısa bir süre kavrulur. Tüm sebzeler katılır ve 4-5 dakika tümü bir arada kavrulur. Pirinç eklenir, pembeleşinceye kadar kavrulur, üzerine tuz katılmış sıcak su konur. Baharat torbası tencerenin içine asılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Fokurdamaya başlayınca altı kısılır. Pirinç suyu tamamen çekmesine yakın baharat torbası alınır. Suyun tamamen çekmesi beklenir,ince doğranmış maydonoz serpilir ve servise kadar bir süre dinlendirilir. |