![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
KOLAY BİBER TURŞUSU
2 kg kırmızı ve sarı dolmalık biber 1 Su bardağı sirke Yarım su bardağı zeytinyağı 1 Çay bardağı tozşeker 1 Tatlı kaşığı tane karabiber 1 Demet dereotu HAZIRLANIŞI * Dolmalık biberlerin tohumlarını ayıklayın. * Tohumların yapışık olduğu yumuşak, ak kısımları kesip atın. * Uzunlamasına dörde bölün. * Tencereye zeytinyağını ve sirkeyi karıştırarak koyun ve kaynamaya bırakın. * Kaynamaya başlayınca tuzu, şekeri ve tane karabiberleri atıp karıştırın. * İyice kanayınca ayıkladığınız dolmalık biberleri azar azar içine atıp 3 dakika haşlayın. * Haşlanan biberleri delikli kepçe ile süzerek tencereden çıkartıp kağıt havlu üzerinde bekletin. * Bütün biberler haşlanıncaya kadar bu işleme devam edin. * Suyu süzülen biberleri bir kavanoza yerleştirin. * Aralarına iyice yıkanmış dereotunu koyun. * Üzerine soğuduktan sonra haşlama suyunu dökün. * Buzdolabında mahafaza edin, meze olarak, kızartma, et ve balıkların yanında ikram edebilirsiniz. KELEK TURŞUSU 2-3 Tane küçük boy kelek 2-3 Tane sivri biber 1 Demet maydanoz 1 Baş sarmısak 1 Kahve fincanı sirke 1 Tane limon 1 Tatlı kaşığı tozşeker Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu HAZIRLANIŞI * Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyin. * Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölün. * Eğer kavanozunuz küçükse içine sığabilecek parçalara bölün. * Tekrardan iyice yıkayın. * Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin. * İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayın. * Kabukları yukarı istikbal şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp 4-5 saat bekletin. * Bu sürenin sonunda yine yıkayıp tuzlarını temizleyin. * Turşu kavanozunun dibine maydanozları koyun. * Kelek parçalarını sıkı sıkı yerleştirin. * Sivri biberleri bıçak ucu ile delip, keleklerin arasına yerleştirin. * Dilimlenmiş limonları ve sarmısakları yerleştirin. * Salamuru suyunu ; 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu koyarak hazırlayın. * Keleklerin üzerini örtecek kadar hazıladığınız salamura suyunu dökün. * Suyun içine 1 kahve fincanı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin. * Vakit vakit suyunu savurup, üzerine biriken ak köpüğü kaşıkla alıp atın. * Savurma işlemi : Kavanoza tuzlu su döktükten sonra 2 gün bekletin. * 2 gün geçtikten sonra kavanozon ağzını açın ve üzerine biriken köpüğünü bir kaşık ardımıyla alıp atın. * Suyunu bir kaba boşaltın ve tadına bakın. BALIK TURŞUSUİĞRENÇ * Kolyoz, kefal, lüfer, hamsi, kılıç gibi balıklardan yapılır. * Önce balıklar temizlenip filetosunu çıkarılır. * Fileto balıklar tuzlanır ve 1 gün tuzlanmış balıklar bir tepsi içinde bekletilir. * Ertesi gün tepsideki balıklar bol suyla iyice yıkanır. * Yayvan derin bir kabın dibine defne ve limon yaprakları dizilir. * Birkaç tane adet karabiber serpiştirin. * 1-2 diş karanfil koyup üzerine fileto balıkları muntazam yerleştirilip, balık sıralarının arasına defne ve limon yapraklarını, çentilmiş sarmısakları koyun. * Balıkların yerleştirilmesi bitince 1 litre suya 1 çorba kaşığı tuz koyarak eritin. * İçine 3 tane limon suyu sıkın. * Hazırladığınız bu suyu balıkların üzerine döküp bir ağırlıkla bastırın. * Bu balık turşusu 2-3 gün içinde ikrama hazır olur. * Yağlı balıklardan yapılırsa kışın yenmesi pek lezzetli olur. |