![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Kurban Eti 12 Saat Bekletilirse Daha Lezzetli Oluyor
Necdet Uybaş - Veteriner Hekim Olcay Karaman, Kurban Edilen Hayvanların Etlerinin Daha Lezzetli Olması İçin En Az 12 Saat Buzdolabında Bekletilmesi Gerektiğini Belirtti Haber Yayın Tarihi: 17.11.2010 10:38 Necdet Uybaş - Veteriner Hekim Olcay Karaman, kurban edilen hayvanların etlerinin daha lezzetli olması için en az 12 saat buzdolabında bekletilmesi gerektiğini belirtti. Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların kurbanı kestikten derhal sonra etlerini yememeleri gerektiğini söyledi. Bir sıra kolayca uygulanacak adımlarla etin lezzetinin artacağına işaret eden Karaman,şunları kaydetti. 'Bildiğimiz ve her yıl tekrarlanan bilgilerin dışında sizlere en önemli tavsiyem kesilen etlerinizi en az 12 saat, ancak ortalama olarak da mutlaka buzdolabında 4 derecede 24 saat dinlendirin. Etin lezzetlenerek harika bir kıvam kazanması beklendikten sonra pişirilmesi çok önemli bir işlemdir. Derhal kestiğiniz bir eti tencereye veyahut ızgaraya atmayınız. Eti dinlendirip 24 saat dolapta bekletmeden pişirmeyin.' Hayvanın kesim sonrası ölümü ile birlikte, kan ile taşınması duran oksijenin yokluğu ile kaslarda kasılma ve serlik meydana geldiğini aktaran Karaman, şöyle devam etti: 'Canlı vücutlar bir miktar şekeri kaslarında depolarlar. Ölümden sonra bu kaslardaki şeker yani glikoz oksijenle yakılamaz ve kasa oldukça sertlik ve lastik gibi bir hal katar. Ancak buzdolabında bir süre dinlendirilen bu et oksijensiz bir şekilde glikozu laktik aside çevirerek, kasların asitliğini arttırır ve proteinlerin parçalanıp, kaslardaki sertliğin gitmesine ve etin yumuşacık bir hal alarak oldukça lezzetlenmesini sağlar. Buda etin lezzetindeki sırdır aslında.' (UY-BAR-MHD) - EDİRNE (Anadolu Ajansı) |