![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Memet Özer
Hayatın Tadı memetzr@gmail.com Bugün İtalyan mutfağının vazgeçilmezlerinden olan lazanya tarifini sizler ile paylaşmak istedim. Bu tarifi verirken size hem mükemmel bir bolonez sosu, hem de ülkü beşamel sos tarifini anlatmış olacağım. Lazanya ne kadar ismini pişirilen kaptan almış olsa da artık tamamen bu aş bu isimle anılıyor. Ayrıca Belarus, Polonya gibi ülkelerde de farklı şekilde pişirilip lazanki adıyla anılıyor. Artık ülkemizde lazanyanın ana malzemesi olan yaprak makarna katmanları da üretiliyor ve her market rafında bulunabiliyor. Neyse lafı daha çok uzatmadan, sofranızı bir ziyafet masasına dönüştürecek bu makarna tarifine geçelim. BOLONEZ SOS (BOLOGNESE) MALZEMELER 500 gr iri çekilmiş dana kıyma 2 tane orta boy kuru soğan (küp şeklinde doğranmış) 3 tane kereviz sapı (küçük doğranmış ) 1 tane havuç (küçük küpler halinde ) 1 kutu soyulmuş domates (konserve şeklinde, mevsiminde kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış taze domates de kullanabilirsiniz) 2 aş kaşığı domates salçası 4 dilim dana jambon 1 tane kesme şeker 1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi 4 diş ince kıyılmış sarımsak 2 tane defne yaprağı 1 bardak et ya da tavuk suyu (suyu azalırsa daha çok ek edebilirsiniz) 2 kaşık zeytinyağı 1 kaşık tereyağı Tuz karabiber HAZIRLANIŞI Önceden ısıttığınız bir tencere içersine, zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte kıymanızı alın, tuz ve karabiber ile tatlandırıp iyice kahverengi olana dek kavurun. Daha sonra içine ince doğradığınız jambonları da alıp birlikte kavurun. Ardından havuç, soğan, kereviz ve sarımsakları ekleyip bir müddet daha pişirin. Salça ek edin ve hafif dibi tutana dek kavurmaya devam edin ama çok dikkat edin yanmasın! Domatesleri, şekeri, sirkeyi ve defne yapraklarını ek edin. Tuz ve karabiberini denetim edin. 15 dakika üstü açık bir şekilde pişirin. Daha sonra et suyunu ekleyin ve kapağını kapatarak en az iki saat pişirin. Piştikten sonra içinden defne yapraklarını alın ve soğumaya bırakın. Ne kadar uzun pişerse lezzeti de o kadar güzel olacaktır. Püf noktası (Lazanya yapraklarımıza ön pişirme yapmayacağımız için sosun kıvamı biraz sulu olmalıdır, su noksan gelirse ek edebilirsiniz) LAZANYA HAZIRLANIŞI Öncelikle marketten bir paket hazır lazanya yaprakları almanız gerekiyor (dilerseniz evde de yapılabilir. Biraz zahmetli de olsa başka bir hafta evde makarna hamuru nasıl yapılır anlatacağım). Yaptığınız her iki sosu, derin bir fırın tepsisini, içinde kaynar tuzlu su olan bir tencereyi yanınıza alın. Önce tepsinin altına bir kepçe yaptığınız bolonez sostan dökün ve yayın. Daha sonra lazanya yapraklarını kaynar suya sokup 1 dakika beklettikten sonra tüm tepsinin altına tek kat olarak yayın. Tekrar üzerine bolonez sos dökün ve yayın, bir tutam eski kaşar ya da parmesan peyniri rendesi serpiştirin. Üzerine beşamel sostan sadece 1 kaşık yayın. Aynı şekilde tepsinizin derinliğine göre 3 ya da 4 kat olacak şekilde bu işlemi tekrarlayın. En üst katman sadece lazanya yaprakları olacak şekilde ayarlanmalıdır. En üstünü bolca beşamel sosla kaplayın ve peynir rendesi ek edin. Önceden ısıtılmış 180 radde fırında yaklaşık 45 dakika, makarna hamurları yumuşayıncaya ve üstü altın rengi oluncaya dek pişirin. Afiyet olsun! BEŞAMEL SOS MALZEMELER 3 kaşık tereyağı 3 kaşık un 3 bardak süt 1 çay kaşığı muskat ( hint cevizi rendesi) Tuz karabiber HAZIRLANIŞI Öncelikle şunu belirteyim ki muskat baharatı tüm aktarlarda bulunabilen bir baharat, mutlaka temin etmeye çalışın, çok lezzetli bir katkı veriyor. (ayrıca ıspanak yemeklerinizde, ya da kremalı birçok sosta kullanabilirsiniz.) Bir sos tenceresi içinde, tereyağını eritin ve unu ek edin. Bir tahta kaşık vasıtası ile un kokusu gidene dek kavurun (dikkat çok çok kavrulmamalı). Daha sonra soğuk sütü yavaş yavaş ek edin. Ve bir taraftan da çırpma teli ile çırpın. İçinde hiç pütür kalmaması lazım (ilk denemelerinizde mikser de kullanabilirsiniz). Koyulaşana kadar pişirin ve tuz, karabiber, muskat rendesi ile tatlandırın. http://www.posta.com.tr |