![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Gerçek bal nasıl anlaşılır
Bal, sabah kahvaltılarının en özel tatlarından biri. Evde yapılabilecek bazen yöntemlerle, gerçek ve düzmece balı belli oranda ayırmak mümkün.. İşte gerçek bal nasıl anlaşılır - Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir. - Balın kesafeti (yoğunluğu) çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahtedir. Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar. - Gerçek bal kaşıkla alındığı vakit kesintisiz gelir. - Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösteriyor. - Tükenmez kalem (kuşun kalem değil ucu ıslandığı vakit mor renk yazan) alın bala uç kısımını daldırın sonra parmağınıza sürün renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır çıkmıyorsa hakiki baldır. - Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir... Zeytin yağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. - Düzmece balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır. - Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde düzmece bal uzayıp resmen örümcek ağı gibi havada uçar. - Balın şekerlenmesi durumunda ise, eski hâlini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla beraber sıcak suya konulması kâfidir. - Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha fala keskindir. Fazla yendiği vakit genizde hafif yanma yapar. Bu yediğiniz gerçek baldır. - Balda hafif te olsa şekerden kaynaklı alkol olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar. |